Връзки за достъпност

Извънредни новини

Салман Рушди е на командно дишане. Полицията идентифицира нападателя


Полицаи задържат Хади Матар за нападението на Салман Рушди, 12 август
Полицаи задържат Хади Матар за нападението на Салман Рушди, 12 август

Писателят Салман Рушди остава хоспитализиран, на изкуствено дишане, с увреден черен дроб и увреждане на нервите. Това каза неговият агент Андрю Уайли в събота. Полицията е идентифицирала извършителя.

Авторът беше нападнат с нож, докато се готвеше да изнесе лекция в провинциален щат Ню Йорк ден по-рано.

Според полицията нападателят е Хади Матар, 24, от Ню Джърси. Той беше арестуван на местопрестъплението в Института Шътокуа, Ню Йорк от полицаи, осигуряващи охраната на събитието.

Все още няма повдигнати обвинения срещу Матар. Полицията каза пред репортери, че все още не е определила мотивите. Агентът на Рушди каза в изявление, че писателят е претърпял операция и е с увреден черен дроб и прекъснати нерви в ръката си, както и че е вероятно да загуби едното си око.

Джейк Съливан, съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност, определи случилото се като "ужасяващо".

"Всички се молим за бързото му възстановяване. Благодарни сме на добрите граждани и на служителите на полицията и бърза помощ, които успяха бързо да му помогнат", написа той в Туитър.

Рушди, чийто роман „Сатанинските строфи“ предизвика смъртни заплахи от лидера на Иран през 80-те години на миналия век и прекара години в укриване, беше намушкан точно преди да изнесе лекция в Институт Шътокуа, духовен център за уединение в югозападната част на щата Ню Йорк.

Центърът е известен със своите летни лекционни серии, където Рушди е говорил и преди. Според полицията заподозреният е нахлул на сцената, когато Рушди е бил представен, и е нападнал него и модератора на събитието Хенри Рийз.

Очевидци казаха, че атаката е продължила близо 20 секунди, като се твърди, че Хатар е продължил да удря и намушква Рушди, дори когато зрителите са се втурнали да го удържат. Рийз е получил лека травма на главата.

"Сатанински строфи" беше забранена в Иран, тъй като много мюсюлмани смятат книгата за богохулство. Година след публикуването ѝ през 1988 г., лидерът на Иран по това време, аятолах Рухола Хомейни, издава фетва, призоваваща за смъртта на Рушди.

Правителството на Иран се дистанцира от указа на Хомейни, но настроенията против автора останаха. През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация повиши наградата за смъртта на Рушди от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

Рушди, който беше принуден да се укрива дълги години заради фетвата, отхвърли тази заплаха по това време, като каза, че няма доказателства хората да се интересуват от наградата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG