Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" ще обжалва решението на ЦИК за избор на председатели на районните комисии


Бившият вицепремиер Асен Василев и бившият министър-рпедседател Кирил Петков
Бившият вицепремиер Асен Василев и бившият министър-рпедседател Кирил Петков

“Продължаваме Промяната” (ПП) ще обжалва отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да избере представители на партията за председатели или секретари в районните избирателни комисии. Това съобщиха от пресцентъра на партията в петък.

Малко по-рано бяха назначени от ЦИК всички 31 районни избирателни комисии вече са назначени. Те започват работа от събота.

Според ПП в регионалните комисии са фаворизирани ГЕРБ и ДПС, като това според партията поражда въпроси за "обективността и институционалната отговорност на ЦИК пред обществото".

„След днешното заседание стана ясно, че въпреки най-добрия резултат на “Продължаваме Промяната” на предишните избори, ЦИК е решила да избере представители на ГЕРБ и ДПС на ръководните длъжности за председател, заместник-председател и секретар на РИК”, се посочва в позицията на ПП.

От партията ще се възползват от правото си и ще подадат възражение срещу решенията на избирателната комисия. „Считаме, че българските граждани се нуждаят от представителство в изборните комисии, което отговаря на реалната електорална картина", казват още от ПП.

ПП спечели изборите през ноември 2021 г. с резултат от 25,67% срещу 22,74% за ГЕРБ. ДПС беше на трето място с 13%. Следващите предсрочни избори ще се състоят на 2 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG