Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна блокира втори ключов мост край Херсон


Пътният мост при водноелектрическата централа Каховка.

Украйна твърди, че още един мост край Херсон, който е от ключово значение за руските сили, вече е неизползваем. Това съобщи Би Би Си в събота, като подчерта, че твърденията не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Новината идва, след като преди седмици Антонивският мост, който се намира още по-близо до Херсон, също беше разрушен от украинските сили. Действията на украинската армия целят да изолират руските войски, за да си върнат целия регион. В случай че се окаже успешна, кампанията ще улесни Киев да си върне от Русия единствената регионална столица, която досега е превзела след началото на войната.

Вторият мост е на около 55 км североизточно от Херсон до град Нова Каховка и прекосява река Днепър. Той е бил атакуван и преди, като сега Украйна съобщава, че вече е непроходим.

"Осигурено беше разрушаването на пътния мост на язовир Нова Каховка, в резултат на което той е изведен от експлоатация“, написа във Фейсбук Оперативно командване Юг на украинската армия.

Това ще се отрази на доставките на тежки военни превозни средства. "Дори ако Русия успее да направи значителни ремонти на мостовете, те ще останат ключова уязвимост“, казаха от британското министерство на отбраната.

Според руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Би Би Си, руската администрация в града е започнала работи по плановете за провеждане на референдум за официално присъединяване към Русия. Такъв беше официално обявен от властите в Запорожка област в началото на седмицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG