Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" решава за коалиция с "Демократична България" до вторник


Бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев.
Бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев.

"Продължаваме промяната" (ПП) ще съобщи до вторник дали ще се яви с "Демократична България" (ДБ) на предстоящите предсрочни избори наесен. Това каза съоснователят на партията и бивш вицепремиер Асен Василев в интервю пред Българското национално радио.

В края на юли съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова за общо явяване на изборите с ПП на базата на позициите им за войната в Украйна и корупцията в България. Срокът за подаване на документи в ЦИК за явяване на изборите е сряда, 17 ч. на 17 август.

Като възможна причина да не се явят заедно Василев посочи, че "Продължаваме промяната" не е дясна партия.

"Ние сме центристка партия. От дясната част на спектъра сме взели това, че не искаме да се пипат данъчните ставки, искаме да се запази плоският данък и като цяло основно през събираемост и през инициатива на частния сектор да се случват нещата. От лявата част на спектъра сме взели една доста широка социална програма", каза той.

На въпрос на Силвия Великова дали това не ги прави подходящи за коалиция с БСП Василев отговори: "И да, и не. БСП искат да се вдигнат данъците, да се мине към прогресивен данък. Те имат една доста по-агресивна социална програма".


Той каза, че решението за това дали ПП ще се яви с ДБ на изборите ще се вземе до вторник, след като бъдат обсъдени резултатите от социологическо проучване, специално поръчано от тях.

Василев потвърди позицията на бившия премиер Кирил Петков от събота, че ПП не би се коалирала отново с "Има такъв народ" (ИТН), дори партията на Слави Трифонов да влезе в парламента. Преди ден Петков определи ИТН като "троянски кон".

Бившият вицепремиер също така определи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като "нещото, което спира ГЕРБ от възможността да участва в управлението" и каза, че "Продължаваме промяната" няма да се коалира с партията на Борисов, докато той взема решенията в нея.

Във връзка с позицията по отношение на Русия и разминаванията с бившия коалиционен партньор БСП Василев каза, че вижда „предвидимост“ в левицата и разграничи ПП от позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която все още нарича Русия „приятелска страна“.

По отношение на енергийната криза и доставките на газ за България той подчерта, че позицията на партията „винаги е била прагматична“. „Ние трябва да си купим газ от доставчик, който със сигурност ще го достави, на възможно най-евтината цена. И тук въпросът е дали „Газпром“ е такъв доставчик“, каза Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG