Връзки за достъпност

Извънредни новини

От гребния канал в Пловдив до европейския връх в Мюнхен. Бронзовият Кристиян Василев


Кристиян Василев

Само допреди година последната олимпийска титла на България беше завоюваната от Румяна Нейкова в дисциплината скиф през 2008 г. на игрите в Пекин. Преди 12 месеца в Токио България спечели 3 златни, един сребърен и два бронзови медала, но нито един от тях не дойде от гребния канал.

В неделя обаче гребецът Кристиян Василев напомни за българските традиции в този спорт, завоювайки бронзов медал от Европейското първенство по гребане, което се провежда на Олимпийския комплекс в Мюнхен.

30-годишният състезател завърши с време 7:16,37 секунди, а само 1,16 секунди го разделиха от победителя Мелвин Твелаар от Нидерландия. На второ място завърши олимпийският шампион от Токио 2020 Стефанос Дускос от Гърция.

Василев успя да се пребори за бронза, след като 500 метра преди финала изоставаше от водачите. В последните метри той вдигна темпото и успя да изпревари британеца Греаъм Томас и германеца Оливер Цайдлер, бивш европейски и световен шампион, който се движеше начело почти до последните метри.

На сериите за класиране на финала българският гребец елиминира и олимпийския вицешампион Шетил Борх от Норвегия.

„Много съм доволен и много щастлив от финала. Имах тактика – през първата половина да се движа близо до водачите и да започна атаката си. Във финалния спринт в последните 250 метра дадох всичко от себе си. Моята стратегия се оказа успешна“, каза Василев пред БНР.

Кристиян Василев е роден в пловдивското село Йоаким Груево. Той е състезател на пловдивския клуб „Хеброс“ и, подобно на повечето местни състезатели, кариерата му е свързана с гребния канал в града.

Големите му успехи започват след средата на миналото десетилетие. Той успява да се класира на Игрите в Рио на двойка скул заедно с Георги Божилов, където двамата гребци остават на девето място.

Едно от най-големите му разочарования идва преди Игрите в Токио. Седмици преди решаваща олимпийска квалификация в Италия той се разболява от COVID-19. Прекарва тежка двойна бронхопневмония, но все пак се явява на състезанието, а само няколко секунди го разделят от класиране.

„Дори да участва във Варезе не бе много удачно, но той се състезава и греба на финала. Сигурна съм на 99%, че ако беше здрав, то той със сигурност щеше да спечели квота за България за участие в Олимпийските игри в Токио“, казва в свое интервю Румяна Нейкова.

Настоящият сезон е от най-успешните за Василев. През юли той спечели сребърен медал от кръга от Световната купа, който се проведе в Люцерн, а през май завърши на пето място от кръга от надпреварата, който се проведе в Белград.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG