Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гений на свободния стил". 17-годишният рекордьор в плуването Давид Поповичи


Давид Поповичи, 13 август 2022 г., Италия.
Давид Поповичи, 13 август 2022 г., Италия.

Световният рекорд, който младият талант на румънското плуване Давид Поповичи подобри в събота, е поставен преди 13 години. Тогава Поповичи е на четири и започва първите си тренировки.

Малко по малко той започва да бие най-различни други рекорди в Румъния и в чужбина при деца, юноши, а днес и мъже. В събота Поповичи спечели златото в категория 100 метра свободен стил на европейското в Рим, след като постави нов световен рекорд от 46,98 секунди.

За да затвърди доминацията си, малко по-късно, в понеделник, той стана европейски шампион и на 200 метра.

Постижението на Поповичи на 100 метра е с 0,5 по-добро от това на бразилеца Сезар Сиело от 2009 г. в същия басейн в Рим. На второ място в категорията в събота завърши унгарецът Кристоф Милак.

„Това беше брилянтно състезание, удоволствие е да плувам до Давид“, каза Милак. „Давид е фантастичен плувец, мисля, че е същият луд гений на свободния стил, какъвто аз съм в бътерфлая. Страхотно е, че името му ще е в заглавията дълги, дълги години”.

Поповичи след спечелването на финала на 100 м, Рим.
Поповичи след спечелването на финала на 100 м, Рим.

Поповичи стана и световен шампион по-рано през годината на 100 и 200 м. Той споделя, че се вдъхновява от Майкъл Фелпс, Иън Торп, както и от олимпийския шампион Адам Пийти, който също поздрави 17-годишния рекордьор за успеха и го определи като "феноменален" в своя публикация в Туитър.

"Когато се намирам в много важен момент като финал или важно състезание, не мисля за нищо вече. Просто се фокусирам. Тренировките са свършени и няма какво повече да направиш", казва той пред изданието Swimming World.

"Имам си коридор и не гледам другите. Сам съм, с белия шум в ушите си и се концентрирам... В такъв момент победител ще бъде онзи, който е най-гладен (за успех)".

Поповичи е роден в Букурещ и е записан на тренировки по плуване още на 4-годишна възраст. Спортът му е препоръчан от лекар, който го диагностицира с ранен стадий на сколиоза - вид изкривяване на гръбначния стълб.

Поповичи на Световното първенство през юни в Будапеща, когато стана шампион на 100 и на 200 м.
Поповичи на Световното първенство през юни в Будапеща, когато стана шампион на 100 и на 200 м.

Поповичи е описван като самоуверен и зрял. За сайта на Олимпийските игри той споделя, че се интересува от психология и би искал да учи това, след като завърши училище.

"Харесвам човешкия ум, защото го използвам и знам какво може да постигне, когато се контролира добре", казва той. "Интересувам се от човешкото поведение и всичко, което мозъкът може да направи - добро и лошо. Мускулите играят своята роля, но мозъкът е най-големият инструмент на всеки добър спортист."

Поповичи обаче не смята да напуска Румъния за висшето си образование, тъй като партньорството с треньора му по плуване е твърде важно за него. Освен към нови световни рекорди, младият плувец вече гледа и към следващите Олимпийски игри през 2024 г. в Париж. В сряда му предстои да се състезава и на 400 м в Рим.

XS
SM
MD
LG