Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови експлозии в Крим. Русия заговори за "диверсия"


Дим се издига се над района на предполагаемата експлозия в село Майское в района на Джанкой, Крим, 16 август 2022 г.
Дим се издига се над района на предполагаемата експлозия в село Майское в района на Джанкой, Крим, 16 август 2022 г.

Няколко експлозии са избухнали на територията на руска военновъздушна база в село Гвардейское в района на Симферопол в анексирания от Русия полуостров Крим. Това съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайки се на местни жители. Над военното летище, според очевидци, се виждат облаци черен дим.

Това е поредното съобщение за взривове в руски военни бази в Крим в рамките на деня. По-рано във вторник министерството на отбраната на Русия съобщи за експлозия в склад за боеприпаси в село Майское в северната част на Крим.

Информацията идва, след като миналата седмица поредица от експлозии разтърси военновъздушна база в западната част на Крим. Тогава Москва отрече да става въпрос за умишлени действия.

Във вторник обаче руското министерство на отбраната съобщи, че взривът във военния склад в Майское е бил в резултат на диверсия. Украйна не пое отговорност за експлозията. Високопоставен украински служител обаче каза пред New York Times, че елитна украинска военна част, действаща в тила на врага, стои зад взривовете.

По думите на контролирания от Кремъл губернатор на Крим Сергей Аксьонов двама души са били ранени в резултат на експлозията в Майское. Около 2000 души са били евакуирани от района.

Отново експлозии, този път в Централен Крим

По-късно същия ден "Комерсант" съобщи за нови експлозии на територията на военновъздушна база в село Гвардейское в района на Симферопол.

В базата са разположени бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, а военните там участват във войната с Украйна, отбелязва Радио Свобода. Според източник на "Комерсант", цитиран от Радио Свобода, военните и правоохранителните органи в базата проверяват версията за атака с дрон срещу склад за боеприпаси.

Олег Крючков, съветник на руския ръководител на Крим, призова в своя Телеграм канал "да се изчака официална информация за Гвардейское от Министерството на отбраната и да не се разпространяват слухове и версии".

Официално Украйна не е поела отговорност за случая. Ръководителят на офиса на украинския президент Андрий Йермак обаче коментира, че "операцията "демилитаризация" в ювелирния стил на Въоръжените сили на Украйна ще продължи до пълната деокупация на украинските територии".

"Нашите войници са най-добрите спонсори на доброто настроение. Крим е Украйна", написа Йермак в Туитър.

"Напомняне: в Крим на една нормална държава става дума за Черно море, планини, отдих и туризъм, но в Крим, окупиран от руснаци, става дума за експлозии във военни складове и висок риск от смърт за нашественици и крадци", написа и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк във вторник.

Преди седмица властите в окупирания от Русия Крим съобщиха за поредица от взривове на военното летище "Саки" в Крим, което Москва използва за една от стартовите си площадки за инвазията срещу Украйна. Вследствие на експлозиите Русия претърпя сериозни загуби, включително на най-малко девет военни самолета.

Тогава Москва каза, че основната причина за експлозиите е било нарушаване на правилата за съхранение и пожарна безопасност и няма факти, които да говорят за умишлено въздействие. Неидентифицирани украински служители казаха обаче пред американски медии, че техните въоръжени сили са отговорни за експлозиите, без да дават повече подробности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG