Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебното правителство смени и ръководството на "Булгаргаз". Кадър на БСП оглавява компанията


Деница Златева
Деница Златева

Министерството на енергетиката е предложило нов Борд на директорите на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. За нов изпълнителен директор на дружеството е избрана Деница Златева, която заменя на поста Людмил Йоцов, съобщи БТА.

Сменят се и другите членове на борда Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов, а техните места се заемат от Димитър Спасов, Татяна Петрова и Веселин Синабов. Поста си запазва единствено досегашният председателят на борда Иван Топчийски.

Деница Златева е кадър на БСП. Между 2008 и 2009 е началник на кабинета на вицепремиера по въпросите за еврофондовете в правителството на тройната коалиция Меглена Плугчиева. Между 2009 и 2013 г. е евродепутат от БСП и е депутат от левицата в четиридесет и второто Народно събрание. До 2017 г. е международен секретар на БСП.

През 2017 г. Румен Радев я назначава като вицепремиер в първия си служебен кабинет, в който министър-председател беше Огнян Герджиков. Тогава Златева отговаря за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС.

Деница Златева има диплома от специалност „Корпоративен мениджмънт“ и няма информация да има предишен опит в сферата на енергетиката. През годините се е изказвала в полза на изграждането на прекратения проект АЕЦ „Белене“.

Димитър Спасов е бивш управител на панагюрската фирма БМЕ, която се занимава с производство и търговия на метали. Татяна Петрова има бизнеси, свързани с недвижимо имущество и електронна търговия, а Веселин Синабов е бивш служител на „Булгаргаз“ и частната „Овергаз“ и има образование от Московския институт за международни отношения, съобщи Медиапул.

Това е поредната кадрова промяна в ключова държавна институция, която служебният кабинет на Гълъб Донев, назначен от Румен Радев, прави. Досега бяха сменени ръководствата на НАП, Агенция „Митници“, Главна дирекция „Национална полиция“, Гранична полиция, 25 от 28 областни управители и други.

С встъпването си във власт служебният кабинет обяви, че сектор енергетика е в състояние на „хаос и разруха“ и обяви, че „Булгаргаз“ е натрупало стотици милиони дългове.

Това е втората промяна на ръководството на „Булгаргаз“ в рамките на годината. В края на януари членовете на съвета на директорите, заедно с изпълнителния директор Николай Павлов, бяха освободени от кабинета на Кирил Петков.

Новото ръководството, което беше оглавено от Топчийски и Йоцов, съобщи, че е заварило „дружество без съдържание“, а от кабинета обвиниха сменените управители на държавната компания в работа „против интересите на бизнеса и против интересите на българските граждани“.

Тази смяна на ръководството стана първата причина, заради която Румен Радев отправи критики към кабинета „Петков“. Тогава той защити Николай Павлов, който беше министър на енергетиката в служебния кабинет на Герджиков. В защита на Павлов тогава се изказаха още бившият министър-председател Бойко Борисов, други членове на ГЕРБ, както и бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG