Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доказах, че невъзможното е само дума". Теодор Цветков, който постави рекорд със 71 часа плуване 


Младият русенец след финала на своя рекорден плувен маратон

Когато си поставил рекорд и си влязъл в Книгата на Гинес, но това не стига, не ти остава нищо друго, освен да постигнеш още един. Това доказа 27-годишен българин, който постави нов световен рекорд по плуване без прекъсване в продължение на 71 часа. 27-годишният Теодор Цветков от Русе дори планираше да плува 72 часа, но заради буря лекарите прецениха, че трябва да излезе от езерото в Лесопарка "Липник" край Русе.

Преди 4 години известният с благотворителните си каузи спортист постави рекорд на Гинес, след като преплува 10 км с една ръка за 5 часа и 13 минути. Тогава той подкрепи инициатива за изграждане на плувен комплекс за хора с увреждания.

През май тази година Теодор плува 24 часа в закрит басейн, а миналото лято завърши втори в ултра маратона в река Самара в подкрепа на световната кауза за справяне с глобалното затопляне.

Последното му предизвикателство пък трябваше да бъде част от подготовката му за опит да преплува Черно море - от Грузия до Варна, този път с кауза за изчистване на морето от микропластмаса. Идеята е да мине маршрут от 1150 км за два месеца - по 20 км на ден, като през останалото време взема проби от водата и парчета пластмаса. Заради войната в Украйна обаче се налага Теодор да отложи тази инициатива - трасето минава през военна зона, която е забранена. Надява се да успее да направи това другото лято.

"Мечтата ми е да направя света едно по-добро място, това ме мотивира да полагам тези усилия", каза пред Свободна Европа Теодор.

"Мотивират ме моето семейството, екипът ми, приятелите, хората, които ми помагат - спонсорите, но най-вече това да помагам на хората - все още не успяваме да съберем пари с тези каузи, но се надяваме да започнем да чистим Черно море. Да имаме чисто и мирно Черно море и да обединим всички нации да са едно цяло и да си помагат", добави той.

Теодор призовава младите хора да не се отказват от мечтите си - "защото никой друг няма да повярва в тяхната цел и мечта, трябва само да намерят хора, които да повярват в тях".

Теодор се усмихва, докато плува към големия успех
Теодор се усмихва, докато плува към големия успех

"Става постепенно и трудно, но е възможно", убеден е младият плувец след големия си успех.

Казва, че истинската борба започва някъде след 30-ия час плуване - студ, умора, кризи заради безсънието, крампи, но въпреки това е успял.

"Успях да подобря и поставя рекорд на Гинес. Но не това е най-важното. Успях да преборя себе си, да докажа, че пред човешкото тяло и пред психиката волята побеждава и стои най-отгоре в йерархията. Благодаря за цялата подкрепа! Вярвам, че най-доброто предстои. Способностите са надминати. Бяха невероятни 71 часа. Не се предадох нито за миг! Защото вярата ми е непоклатима!", каза развълнуван той след успешното плуване.

Теодор разказа, че тренировките са били много трудни - в последните два месеца е плувал всеки ден по 5 часа, а неговите рехабилитатори са успели да стабилизират състоянието му, след като е имал физически проблеми.

Преди да влезе във водата за големия маратон
Преди да влезе във водата за големия маратон

По време на плуването на всеки 30 минути той е приемал въглехидрати и затоплени електролити. Хранил се е на 12 часа със спиране само за 10 секунди - с шепа ориз.

След постигането на рекорда Теодор разказа, че първите 7 часа и последните две нощи са били най-трудни, но благодарение на добрата си подготовка и на екипа си е успял да преодолее това изпитание.

"Имаше няколко момента, в които замръзнах, по-скоро получих спазми от свръхнатоварването", каза той пред БНТ.

Приятелите му от клуба по кану-каяк обаче са непрекъснато с лодките до него и следят как се чувства.

"Бяхме 5-6 човека каякарите, сменяхме се от време на време, но той надъхва всички нас, както и ние него", разказа Мартин Церик.

"През цялото време се държа добре, имахме няколко моменти, в които всички се уплашихме за него, но успяхме да ги преодолеем", добави Венцислав Коев.

Проливният дъжд, който се изля в последните 4 часа от плувния маратон, обаче не позволяват на Теодор да плува набелязаните 72 часа.

"Тогава е абсолютно забранено - по време на гръмотевична буря, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, защото те стават обект на светкавици и може да има фатален завършек. Той направи 71 часа, което е уникално", каза д-р Христо Метев - специалист по белодробни заболявания.

Основните проблеми, с които е трябвало да се справи екипът, са били хипотермията и това Теодор да остане буден три денонощия.

"Той мина функционални изследвания. С проф. Груев - известен наш спортен кардиолог, му беше направено натоварване, за да проверим дали наистина можем да го пуснем в това предизвикателство. Направихме му и редица генетични изследвания, за да преценим най-правилно добавките, които да му даваме. Той е изключително дисциплиниран и аз му се възхищавам", допълни д-р Силвия Паскалева - спортен лекар и диетолог.

Сега, докато се възстанови, Теодор остава под лекарско наблюдение. Духът обаче е по-силен от всякога:

"Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били рекордите, винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения".

Бабата на Теодор го прегръща горда и щастлива след големия успех
Бабата на Теодор го прегръща горда и щастлива след големия успех

Теодор Цветков е завършил спортното училище в Русе с кану-каяк. След това "Аграрно инженерство" в Русенския университет и сега пак учи - "Управление на институциите за социална работа" в Софийския университет. Вече повече от година работи в Превантивно-информационния център към общинския съвет. Затова и в Община-Русе много се гордеят с него.

А под снимките и видеокадрите от плувния му рекорд в социалните мрежи, където много хора следяха с интерес, сега неговите съграждани пишат възторжено: "Браво, момче, невероятен си! Ти си нашата гордост! Ти си нашият герой! Респект за силата и духа! Би било хубаво да има повече хора като теб!...".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG