Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вълната от уволнения стигна и до ръководствата на военните предприятия


Директорите на "Кинтекс" също са сменени
Директорите на "Кинтекс" също са сменени

Държавната консолидационна компания (ДКК) смени ръководствата на най-големите предприятия от военно-промишления комплекс. С решението се спира и процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно изследователския технологичен институт (НИТИ) – Казанлък Делян Начев. Процедурата за неговото отстраняване стартира в последния ден от управлението на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова.

В ръководството на „ВМЗ-Сопот“ се връща Иван Стоенчев. Той беше сменен от Нинова в началото на юни заедно с Никола Стоянов, който беше назначен от президента Румен Радев за служебен министър на икономиката.

"Решението цели да успокои и надигащото се недоволство в синдикатите, според които производителността намалява и се изостава в изпълнението на договорите на оръжейния завод", пише в съобщението на ДКК. Според консолидационната компания "има сигнали за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството".

Съветът на директорите на ДКК сменя и ръководството на външнотърговското дружество "Кинтекс“. "Основен мотив за това е безпокойството от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество", пишат от ДКК. За нов директор е назначен Пламен Пешев.

За изпълнителен директор на ДКК е избран Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова, която е и кандидат за депутат от БСП, остава като част от Съвета на директорите. Нитова коментира смяната си в пост в социалните мрежи. Според нея "служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори".

Ръководствата на военните предприятия и ДКК бяха сменени няколко пъти в последните седмици. Рокадите бяха започнати от бившата министърка на икономиката Корнелия Нинова. Един от освободените директори на "ВМЗ-Сопот" беше Никола Стоянов. Той каза, че ще съди Нинова за неправомерното му уволнение. По-късно Стоянов беше назначен от Румен Радев за служебен министър на икономиката на мястото на Нинова.

Около 80 на сто от директорите на дружествата под шапката на Министерството на икономиката са били сменени по времето на Нинова, каза Стоянов след поемането на поста.

Стоянов обвини Нинова, че е забавила разглеждането на много оръжейни сделки, с което е нарушила закона. По думите му над 250 са блокираните сделки, които чакат от над месец и половина. Те били свързани не само с износ, но и с внос. Преди седмица Стоянов каза, че 255 преписки по сделки вече са одобрени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG