Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебното правителство не може да ограничава износа на оръжие, каза икономическият министър


Никола Стоянов е служебният министър на икономиката.
Никола Стоянов е служебният министър на икономиката.

Служебният министър на икономиката няма да ограничи износа на оръжие до конкретни държави, защото такива правомощия не влизат в правомощията на един служебен кабинет. Само едно редовно правителство може да приеме такива мерки. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в петък по Нова телевизия.

Според него бившият икономически министър Корнелия Нинова е забавила разглеждането на много оръжейни сделки, с което е нарушила закона. По думите му над 250 са блокираните сделки, които чакат от над месец и половина. Те били свързани не само с износ, но и с внос.

“Аз съм поставен в ситуация да подпиша тези преписки. Редовното правителство е можело да реши да ограничи износа за някои държави. Аз нямам тази възможност”, каза служебният министър.

Той допълни, че има избор или да спази закона и да подпише преписките, или да направи “административен произвол” и да забави дейността на дружеството.

“Единственото, което мога аз да направя, е да спазвам закона. Сделките са приети, те са такива-каквито са, аз ще спазя закона и ще ги разпиша”, каза още той.

Стоянов поясни, че се изнасят оръжия не само за Полша, а и за много други страни, като сред най-търсените са боеприпаси.

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската съпротива срещу руската армия раздели бившата управляващата коалиция по-рано тази година. БСП категорично се противопостави на такова решение, докато коалиционните им партньори от “Има такъв народ” и “Демократична България” го подкрепяха. “Продължаваме промяната” заеха позицията на балансьор, като в началото на май предложиха компромисно решение - България да не изпраща оръжие на Украйна, но да ремонтира украинска военна техника, ако Киев поиска това. Това решение беше прието в парламента и подкрепено и от БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG