Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и ЕС изпращат нова военна помощ на Украйна. Киев очаква още четири системи HIMARS


Високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS. Снимката е архивна
Високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS. Снимката е архивна

САЩ и Европейският съюз одобриха изпращането на нова военна помощ за Украйна.

Американската помощ e на стойност 270 млн. долара и включва четири допълнителни високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които според Киев са ключови за отблъскването на руските войски. До момента Украйна е получила 16 системи HIMARS от САЩ, а с новата доставка броят им ще достигне 20.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби обяви, че предоставянето на новата помощ е окончателно одобрено на 22 юли.

“Русия предприе смъртоносни удари срещу цялата страна, удряйки молове, жилищни сгради, убивайки невинни украински цивилни”, каза Кърби. “На фона на тези зверства президентът Джо Байдън показа ясно, че ние ще продължим да подкрепяме правителството на Украйна и нейния народ колкото дълго е необходимо.”

Новата помощ включва и 500 дрона, които взривяват целите си, и 36 000 артилерийски боеприпаси.

Европейският съюз (ЕС) ще изпрати допълнителна военна помощ на Украйна в размер на 500 млн. eвро. Почти всички средства (490 млн. евро) са предназначени за оръжия и боеприпаси. Останалите 10 млн. евро ще бъдат похарчени за защитно оборудване, комплекти за първа помощ и консумативи.

ЕС одобри първият пакет от военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. евро в края на февруари, непосредствено след началото на руската военна инвазия. Последваха нови траншове през март, април и май. С одобрената на 22 юли помощ общата стойност на предоставените от ЕС средства за отбраната на Украйна достигат 2,5 млрд. евро.

Новата помощ от САЩ и ЕС идва на фона на опитите на украинската армия да осъществи контраофанзива и да си върне окупирани територии в южната част на страната. През последните дни Русия засили ударите си срещу населени места, разположени далеч от фронтовата линия. Ракетните атаки взимат десетки цивилни жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG