Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Уважение към различията". Писмо от Киев убеди БСП да подкрепи само ремонт на украинска военна техника


Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП (най-вдясно) обясни, че писмото на украинския посланик е успокоило колегите му от левицата, че "България няма да стане част от конфликта".
Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП (най-вдясно) обясни, че писмото на украинския посланик е успокоило колегите му от левицата, че "България няма да стане част от конфликта".

БСП в крайна сметка склони да подкрепи предоставянето на “военнотехническа помощ” на Украйна и с гласовете на левицата предложението на “Продължаваме промяната” беше прието на извънредно заседание на парламента в сряда.

Обратът в позицията на левицата стана възможен, след като украинският посланик в София Виталий Москаленко внесе преди началото на дебата писмо от името на президента на страната Володимир Зеленски.

В него се казва, че Киев очаква от София да подкрепя евроинтеграцията на Украйна, да продължава да помага на украинските бежанци, да внася украинско зърно, да засили енергийното сътрудничество между двете страни, да ремонтира украинска военна техника и да продължи хуманитарните доставки.

По този начин Зеленски декларира, че не очаква изпращане на български боеприпаси и оръжия под формата на “военнотехническа помощ”, срещу което категорично се противопоставя вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

По предложение на Йордан Цонев от ДПС съдържанието на писмото беше възпроизведено в актуалната редакция на предложението на “Продължаваме промяната”, което първоначално предвиждаше само “техническа помощ” за Украйна.

След като редакцията му беше приета, новият вариант беше одобрен с гласовете на всички депутати без тези от “Възраждане”. “Против” гласуваха и по един народен представител от “Продължаваме промяната”, БСП и “Има такъв народ”, а друг депутат от партията на Слави Трифонов се въздържа.

“Военнотехническата помощ”, включваща ремонт на украинска военна техника, но не и изпращане на боеприпаси и оръжия, беше приета от парламента с 200 гласа “за”, 16 “против” и един “въздържал се”. Решението възлага мандат на правителството да предприеме мерки, за да отговори на нуждите на Украйна, като съобрази възможностите на България. То предвижда и мерки срещу икономическите последствия от санкциите и кризата, свързани с войната, започната от Русия.

Останалите две предложения, които изрично предвиждаха предоставяне на български боеприпаси, оръжия и военна техника на Украйна, бяха отхвърлени от мнозинството. Те бяха внесени от ГЕРБ-СДС и “Демократична България”.

БСП даде знак, че ще подкрепи този вариант на “военнотехническата помощ” още по време на дебата. Тогава зам.-председателят на парламента и секретар на групата на левицата Кристиан Вигенин заяви от трибуната, че “днешните уточнения, направени от “Продължаваме промяната”, дават възможността за широко тълкуване”.

Предоставянето на хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ “не е свързано с оръжие и боеприпаси”, подчерта Вигенин, който е и секретар на парламентарната група на БСП.

“С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, противно на нагнетените очаквания за разпад, въпреки опитите през войната в Украйна да се разчистват вътрешнополитически сметки. Днес коалицията ни има шанс да покаже, че може да проявява уважение към различията”, каза Вигенин, с което отчетливо се разграничи от предишните изказвания на свои колеги.

Борислав Гуцанов от БСП, например, поиска това решение да бъде подложено на национален референдум, повтаряйки официалната теза на Кремъл, че войната е предизвикана от “режима” в Киев.

Прокараният от управляващите вариант на предложението беше разкритикуван неколкократно от ГЕРБ като лицемерен и безсмислен. От ДПС пък неведнъж призоваха в пленарната зала да присъства премиерът Кирил Петков, но той така и не се появи.

Темата разделяше управляващата коалиция от повече от месец, тъй като БСП отказваше да подкрепи подобно решение и дори заплаши, че ще се оттегли от правителството, ако то изпрати оръжие в Украйна. От “Има такъв народ” заемаха неопределена позиция, но в края на април лидерът им Слави Трифонов се обяви категорично за предоставяне на военна помощ.

Междувременно от “Продължаваме промяната” първо подкрепиха вариант само за предоставяне на “техническа помощ”. След едностранното спиране на газовите доставки за България от “Газпром” обаче премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че партията им ще подкрепи и предоставяне на военна помощ на Украйна.

Последва посещение на българска делегация в Киев, водена от Петков, който се разбра със Зеленски за извършване на ремонти на украинска военна техника. Именно в потвърждение на тази договорка украинският президент изпрати в сряда сутринта писмо на парламента.

Управляващата коалиция проведе във вторник вечерта преговори по темата, след които нямаше официални изявления. Непосредствено преди това ръководството на левицата се събра на партийно заседание, след което потвърди позицията си срещу предоставянето на военна помощ за Украйна.

В началото на извънредното заседание на парламента в сряда председателят на групата на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров прочете декларация, с която призова коалиционните си партньори “да намалим червените линии и извиването на ръце и да продължим промяната”.

“Дойде време да видим къде стоим и да поставим на изпитание ценностната си система”, заяви още Гюров и добави: “Затова мандатът е даден под формата на военно-техническа помощ, така че в зависимост от нашите възможности, очаквания и развития на конфликта, да може правителството в най-широк мандат да взима правилните решения.“

Атанас Славов, който е автор на предложението на “Демократична България” за “военно-техническа помощ” за Украйна, призова депутатите да предоставят един по-широк мандат на правителството в София да помага на Киев в продължителен период. По думите му това трябва да включва не само ремонт на военна техника, но и предоставяне на боеприпаси, оръжия и техника, ако това бъде необходимо в бъдещ етап.

Даниел Митов от ГЕРБ разкритикува управляващите, разтълкувайки писмото от Киев като резултат от натиск от София по вътрешнополитически причини: “Срамно е българското правителство да натиска друга държава да решава вътрешнокоалиционни проблеми и да легитимират определени въртеливи движения.”

Христо Гаджев от ГЕРБ пък определи предложението за ремонт на украинска военна техника в България като “нагла лъжа в очите”, защото според него страната няма ресурс да подпомага Украйна по този начин.

“Друго е положението, ако вземаме украинска техника и даваме друга. Това го правят други държави, ако това е вашето намерение, кажете го ясно, а не мълчете”, добави Гаджев, питайки управляващите “какво точно имате предвид под военнотехническа помощ”.

Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов страната не се управлява от българско правителство, а от “екстремистка групировка - от национални предатели и бивши чужди граждани”.

Костадинов повтори тезата си, че така България ще бъде въвлечена във войната, както и че украинските бежанци се радвали на по-добри условия на живот от българите, без обаче да пдкрепи това твърдение с конкретни факти.

“Гостите, поканени от екстремистката групировка, се оказаха с повече права от домакина. Милосърдието е използвано за активна пропаганда, която така е заблудила българските граждани, които крещят слава на друга държава.”

От ДПС пък нееднократно разкритикуваха липсата на Кирил Петков и военния министър Драгомир Заков в пленарната зала. Според лидера на движението Мустафа Карадайъ решението за оказване на военна помощ на Украйна трябва да бъде взето от Министерския съвет.

Той определи правителството на Петков като “най-слабото” от началото на демократичния преход и добави, че гласуването за военната помощ е своеобразен “вот на недоверие” за управляващите, защото те разчитат на опозицията, за да прокарат предложението си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG