Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не искаме нов Чернобил". Украйна и ООН се съгласиха за международна мисия в АЕЦ "Запорожие"


Реджеп Тайип Ердоган, Володимир Зеленски и Антониу Гутериш
Реджеп Тайип Ердоган, Володимир Зеленски и Антониу Гутериш

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна е съгласна с параметрите на предложената от ООН международна мисия в атомната електроцентрала “Запорожие”. Въпросът беше обсъден на среща на Зеленски, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в украинския град Лвов.

Инспекцията на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше поискана от ООН и Киев на фона на обстрели в района на централата, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

По време на разговорите в Лвов Украйна обвини Русия, че подготвя провокация в АЕЦ "Запорожие". Москва отправи подобни обвинения към Киев.

АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е под руска окупация от март. ООН предложи установяване на демилитаризирана зона около централата, но Русия отхвърли предложението.

Президентът на Турция каза, че светът не иска "нов Чернобил", като предупреди за възможността от ядрена авария в Запорожие, ако конфликтът там продължи.

Генералният секретар на ООН каза, че всякакви потенциални щети върху АЕЦ "Запорожие" биха били "самоубийтво".

Ердоган каза, че на срещата в Лвов е обсъдена размяната на военнопленници между Украйна и Русия и че по-късно ще повдигне въпроса пред руския президент Владимир Путин. Турският президент е изразил готовността на Анкара отново да се нагърби с посредническа роля.

"Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса", каза Ердоган.

Ердоган е споделил със Зеленски готовността на Турция да окаже нужната подкрепа за реконструкцията на Украйна.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Москва и Киев да покажат „дух на компромис“ и да осигурят по-нататъшния успех на сделката за зърно, която позволи възобновяването на износа на зърно от Украйна.

21 кораба са напуснали украинските пристанища за по-малко от месец, а 15 кораба са напуснали Истанбул за Украйна, за да натоварят със зърно и други храни. „Това е само началото. Призовавам всички страни да направят така, че това да продължи“, каза Гутериш.

Той повтори призива си за демилитаризиране на атомната електроцентрала, държана от руските сили в Запорожие, като каза, че е сериозно обезпокоен от ситуацията в и около нея. По-рано Русия отхвърли предложението, твърдейки, че то ще направи съоръжението "по-уязвимо".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG