Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 4 експлозии отекнаха близо до военно летище в Крим


Кадър от експлозия в оръжеен склад на Кримския полуостров на 16 юли.
Кадър от експлозия в оръжеен склад на Кримския полуостров на 16 юли.

Най-малко четири експлозии са избухнали в окупирания от Русия Кримски полуостров през нощта срещу петък, съобщава украинската служба на Радио Свободна Европа. Те са отекнали близо до военното летище Белбек край пристанищния град Севастопол, твърдят местни източници.

Назначеният от Москва администратор на Севастопол Михаил Развожаев написа в Телеграм късно в четвъртък, че средствата за противовъздушна отбрана са свалили украински дрон. Той добави, че експлозиите не са причинили щети.

Същия ден руски официален представител в кримския град Керч каза, че там също е била задействана противовъздушната отбрана. Керч се намира в далечния източен край на Крим и е крайната точка на Кримския мост, който свързва окупирания украински регион и континенталната част на Русия. Руският служител твърди, че “няма опасност за града или моста”. Кримският мост беше завършен през май 2018 г. и построяването му струваше около 4 милиарда долара. Той беше ключов проект за Кремъл, предназначен да подкрепи претенциите на Москва към Крим.

Руските военни цели в Крим, който Москва незаконно анексира през 2014 г., бяха разтърсени от взривове през последните дни. Руски склад за боеприпаси в северен Крим се взриви на 16 август при инцидент, който руските власти приписаха на "саботаж".

На 9 август авиобазата “Саки” беше ударена от експлозии, които унищожиха най-малко девет военни самолета, включително изтребители Су-30СМ и бомбардировачи Су-24М.

Украински официални лица избягват публично да поемат отговорност за експлозиите, но неназован високопоставен украински служител, цитиран в Ню Йорк Таймс, твърди, че елитна украинска военна част е извършила част от атаките.

На 31 юли празненствата за Деня на руския военноморски флот в Севастопол бяха отменени, след като удар с дрон срещу щаба на руския Черноморски флот рани шестима души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG