Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще трябва да сменят тактиката." Какво ще се промени за руската армия след взривовете в Крим


Поредните експлозии избухнаха в Крим във вторник, този път Русия заговори за диверсия
Поредните експлозии избухнаха в Крим във вторник, този път Русия заговори за диверсия

Нова поредица взривове нанесе щети във военни съоръжения на Русия на незаконно анексирания полуостров Крим. Как е станало? Кой го е направил? Какви ще са последиците за руската армия? Събрахме отговорите.

Руското военно командване ще бъде принудено да промени тактиката си къде да разполага складовете си с боеприпаси. Това според експерти ще бъде непосредственият резултат след новата серия взривове в руски военни съоръжения на анексирания украински полуостров Крим.

Във вторник първо стана експлозия в склад близо до селата Майское и Азовское в северната област Джанкой. Няколко часа по-късно имаше няколко взрива във военновъздушна база в село Гвардейское в района на Симферопол. Дни по-рано - на 9 август, детонации поразиха и военното летище "Саки" в Новофедоровка. Сателитни снимки след взрива показаха, че са унищожени руски самолети.

Именно през Крим минава основният маршрут за доставки на оръжие и на жива сила към частично окупираните южни райони на Украйна - Херсонска и Запорожка области.

"След ударите на HIMARS в близкия тил по големи складове за боеприпаси, руснаците промениха тактиката. И сега тези складове бяха по-далеч от фронтовата линия", каза пред Current time военният експерт Михаил Жирохов.

"Джанкой, в който във вторник имаше взрив, е на 200 км от фронтовата линия. И доскоро руското командване смяташе, че това е достатъчно, за да осигури тези складове. Сега обаче ще трябва отново да сменят тактиката и да преместят складовете още по-далеч", добави той.

Как се стигна до взривовете? Кой е отговорен? Какви са пораженията? Свободна Европа събра известните факти и мненията на експерти.

Кой е отговорен за взривовете

New York Times цитира неназован високопоставен служител, който съобщи, че елитна украинска военна част, действаща в тила на врага, най-вероятно стои зад детонациите в Джанкой.

Засега нито един украински представител не е обявил, че Украйна поема отговорност за тях. Руското министерство на отбраната, което първоначално съобщи за взрив и пожар, излезе с изявление, в което се казва, че експлозиите са "резултат от диверсия".

След експлозията в Джанкой
След експлозията в Джанкой

Въоръжените сили на Украйна отново припомниха важността на спазването на пожарната безопасност.

"Врагът не знае как да използва никакви мерки за противопожарна безопасност, но ние, разбира се, сме доволни от всичко. Не само военните, но и цяла Украйна", каза Юрий Игнат, представител на командването на военновъздушните сили на Украйна.

Малко по-късно украинските въоръжени сили публикуваха свои данни за броя на руската техника и видовете оръжия, които са били в района сутринта на 16 август.

"В района на жп гара Азовская - 17 бойни бронирани машини, 10 самоходни оръдия "Гвоздика" (самоходни артилерийски установки), 7 самоходни оръдия "Мста-С", 2 самоходни оръдия "Пион", 2 единици MLRS BM- 21 "Град" (ракетна система за залпов изстрел), както и боеприпаси", съобщиха украинските сили.

Сателитна снимка показва бронирани машини в базата в Джанкой
Сателитна снимка показва бронирани машини в базата в Джанкой

Какви са пораженията

Заради детонациите бяха повредени и електропроводи, сгради и железопътни релси. По-късно те бяха поправени, но властите съобщиха, че движението на влаковете ще бъде възобновено само след някои мерки за сигурност. Не беше съобщено какви точно ще са те.

Ръководителят на Меджлиса на кримскотатарската общност Рефат Чубаров написа в страницата си във Фейсбук, че както след първите експлозии на 9 август, така и след последните, "хиляди руски граждани вече се придвижват към моста през Керченския пролив". Веднага след взривовете се извиха големи опашки от желаещи да напуснат полуострова.

Броят на евакуираните заради експлозиите в Джанкой стигна около 3000 души, каза във вторник Сергей Аксенов - назначеният от Русия губернатор на полуострова. Хората от Майское и Азовское са напълно изведени, а достъпът е забранен. Той съобщи, че има само двама пострадали, които са без опасност за живота.

Какви оръжия са използвани

Няма индикации, че украинските сили са използвали доставени от САЩ оръжия при последните удари в Крим, смятат експертите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната. Те добавиха, че е малко вероятно украинската армия да е използвала такива оръжия, защото мишените са далеч извън обхвата на предоставените от Вашингтон системи.

Дори и да е използвала западни оръжия обаче Украйна не би нарушила по този начин ангажиментите си към западните партньори за използването на доставените от тях оръжия само на украинска територия, посочиха още анализаторите. Полуостров Крим е суверенна територия на Украйна и беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

САЩ вече изразиха позиция, че Украйна има право да използва сила, за да си върне територии, включително райони превзети от Русия през 2014 г.

Атаките срещу руски позиции в и около Крим вероятно са част от цялостната контраофанзива на Украйна за връщане на контрола върху западния бряг на река Днепър.

Кремъл продължава с усилията си прикрие целите си в Украйна, смятат още анализаторите от Институтът за изследване на войната. Според тях стратегическите цели на Русия остават непроменени: смяна на режима в Киев и поставяне под контрол на по-голямата част от територията на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG