Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как е локализирана базата и убит ли е Пригожин? Какво знаем за удара срещу щаб на "Вагнер" в Украйна


Кадри от мястото показват пораженията, а заради снимката горе вдясно, на която се вижда адресът, се появиха съмнения, че е издал на украинците местонахождението на базата
Кадри от мястото показват пораженията, а заради снимката горе вдясно, на която се вижда адресът, се появиха съмнения, че е издал на украинците местонахождението на базата

Украйна удари база на частната военна компания "Вагнер", която Русия използва във войната. Заради снимка от мястото с човек, който прилича на приближения до Путин олигарх Евгений Пригожин, се появиха предположения, че той може да е убит. Спекулация ли е това? Свободна Европа събра фактите.

Украинските сили разпространиха в неделя информацията, че са поразили щаб на частната военна компания "Вагнер" в окупирания от Русия град Попасна в Луганска област.

Наемниците на близкия до Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин нямат официална връзка с руската армия, но съществуват редица данни, че Москва ги използва във военни конфликти зад граница, включително в Украйна.

Новината за поразената в неделя база на "Вагнер" предизвика радостни реакции в Киев. Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Фейсбук: "Няма вече щаб на "Вагнер" в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжени сили на Украйна!"

Смята се, че за атаката е била използвана реактивна система за залпов огън HIMARS, каквито САЩ доставиха на Украйна. Засега няма потвърдена информация за жертви, но на кадри от мястото се виждат разрушения и ранени.

Как са намерени

Веднага след удара украинските медии съобщиха, че вероятно базата на "Вагнер" е била локализирана от Киев благодарение публикация на руски журналист. Става въпрос за руския военен кореспондент Сергей Среда, известен с пропагандните си материали в полза на Кремъл.

Наскоро той публикува снимки, публикува снимки от мястото заедно с предполагаеми бойци от "Вагнер". На една от тях, която вече е изтрита от профила му в Телеграм, се вижда адресът - улица "Мироновская" 12.

Убит ли е Пригожин

Друга снимка породи съмнения, че е възможно Евгений Пригожин, смятан за създател и спонсор на "Вагнер", също да е убит. В подкрепа на тези съмнения се появи и кадър, на който Среда се ръкува с мъж, приличащ на олигарха.

Официално потвърждение за смъртта на Пригожин обаче няма от нито една страна или разузнаване. Знае се само че той вече е бил в района поне веднъж.

През април се появи на снимка с Виталий Милонов - депутат от партията на Путин "Единна Русия". Тогава и двамата бяха в камуфлажни униформи на фона на сградата на училище № 2 в окупирания Първомайск, Луганска област.

Въпреки че няма категорични доказателства, че сега Пригожин е бил в ударената база на "Вагнер", още по-малко, че е мъртъв, украинският журналист Андрий Цаплиенко написа, че "няколко руски военни пропагандисти" не са успели да установят контакт с Пригожин след удара срещу базата на "Вагнер".

Други независими журналисти обаче припомниха, че руският олигарх има вкус към мистификациите и призоваха за критично отношение към подобна информация. През 2021 г. Радио Свобода публикува разследване за демонстративните посещения на "двойника" на Пригожин в Литва.

Някои съмнения

"Като си спомня колко много Пригожин обича да троли, колко пари е готов да похарчи и какви усилия да положи, имам някои съмнения какво наистина се е случило", коментира основателят на разследващия проект Conflict Intelligence Team Руслан Левиев.

Той изрази мнение, че "дори и най-глупавите проруски военни кореспонденти знаят за забраната за заснемане на военни съоръжения, за да не бъдат открити по координати".

"А тук те позират директно близо до щаба и дори с някой подобен на Пригожин...", каза Левиев. Като възможно обяснение за подобни действия той изрази вероятната цел на вагнеровците "да примамят HIMARS" и да отвърнат на удара.

Арик Толер от разследващия сайт "Белингкат" също коментира, че историята с публикуването на снимката на базата изглежда "твърде удобна и очевидна". Той отбеляза още, че дори Пригожин да е бил на снимката, в което се съмнява, е малко вероятно той да е останал в Попасна през всичките няколко дни преди артилерийския удар.

Журналистът от Радио Свобода Марк Крутов обаче изрази друго предположение: "Да, това би било много "по пригожински", но аз вярвам в човешката глупост. Освен това, ако това е измислица, тогава защо Среда изтри публикацията си в Телеграм след удара?"

"Вагнер" вербува затворници

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Нейни наемници бяха разположени в Крим и района на Донбас в Украйна още през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сепаратисти изтласкаха украинските войски от района.

Сега някои украински публикации свързват "Вагнер" с атаката срещу затвора Еленовка на 29 юли, при който бяха убити десетки украински военнопленници от завода "Азовстал". Русия отрече да е свързана с атаката и обвини украинските сили, че са обстреляли затвора, който се намира на около 20 км от Донецк.

Последната информация е, че "Вагнер" вербува затворници за войната срещу Украйна. Твърди се, че вече има над 1000 такива.

Руският портал "Медиазона" съобщи в началото на август, че "човек, който прилича на Пригожин", е провел "набирателна обиколка" в колонии за осъдени бивши служители на силите за сигурност. Той е предложил на затворниците да отидат на война в Украйна като част от "Вагнер", в замяна на помилване, заличаване на криминалното досие, паспорт и пари - 100 000 рубли на месец и 5 милиона на семейството в случай на смърт).

В годините назад части на "Вагнер" са изпращани и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава да използва услугите на частната военна компания, но западното разузнаване свързва групата с Пригожин - наричан Готвача на Путин, тъй като неговият кетъринг бизнес от години се грижи за президента, обкръжението му и висшата част от армията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG