Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Черна гора беше свалено заради договор със сръбската църква


Сръбският патриарх Порфирий и черногорският премиер Дритан Абазович при подписването на спорния договор, 3 август 2022 г.
Сръбският патриарх Порфирий и черногорският премиер Дритан Абазович при подписването на спорния договор, 3 август 2022 г.

Правителството на Черна гора беше свалено след вот на недоверие късно вечерта в петък, съобщиха световните агенции. Гласуването се проведе, след като в началото на месеца правителството на премиера Дритан Абазович подписа спорно споразумение със Сръбската православна църква - вероизповеданието с най-много последователи в страната.

Кабинетът на Абазович управляваше от 28 април тази година. Предишното коалиционно правителство в Черна гора също беше свалено с вот на недоверие през февруари.

Този път вотът на недоверие беше внесен от Демократичната партия на президента Мило Джуканович и беше подкрепен от 50 депутати от местния парламент, който се състои от общо 81 членове. Гласуването бе предшествано от 12-часов дебат.

"Имаме нужда от избори и стабилно правителство", каза депутатът от партията на Джуканович Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, като причината е спорният договор, подписан от кабинета със Сръбската православна църква (СПЦ). Това стана без консултации с парламента.

Договорът, който регулира отношенията между църквата и държавата, беше разкритикуван от различни правозащитни организации и партии в страната, тъй като според тях дава твърде много власт на СПЦ в сравнение с други вероизповедания.

Президентът Мило Джуканович отдавна е яростен противник на СПЦ и е обвиняван, че иска да национализира нейните имоти. От седмици той използваше споразумението, за да дестабилизира правителството и да предизвика предсрочни избори, отбелязва АФП.

СПЦ е доминиращата религиозна институция в Черна гора. Тя е обвинявана от своите противници, че служи на политическите интереси на Белград. В страната има и Черногорска православна църква, която обаче има много малко последователи и не е призната от православния свят.

Някога комунист, станал впоследствие архитект на независимостта на Черна гора, Джуканович управлява страната вече повече от 30 години. През 2017 г. тя стана член на НАТО. Година по-рано в Черна гора беше направен опит за преврат, който беше свързан с Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG