Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия започва да се разпада отвътре". Украйна отрече да има връзка с взрива, убил дъщерята на Александър Дугин


Александър Дугин (в средата)
Александър Дугин (в средата)

Украйна отхвърли обвиненията, че има връзка с взрива, при който загина Дария Дугина, дъщеря на националиста и философ Александър Дугин. Той е смятан за изключително близък до руския президент Владимир Путин.

По-рано в неделя Денис Пушилин, лидерът на подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецк, обвини Киев, че стои зад експлозията. По думите на Пушилин истинската мишена на взрива е бил бащата на Дугина - Александър.

Руските власти съобщиха, че Дария Дугина е загинала в събота вечерта след експлозия, предизвикана от взривно устройство, прикрепено към автомобила, който е карала. Според познати на семейството първоначално и нейният баща е трябвало да пътува със същата кола, но в крайна сметка двамата са се качили в различни автомобили.

"Украйна със сигурност няма нищо общо с това, защото ние не сме престъпна държава като Руската федерация и още повече не сме терористична държава", каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, в отговор на обвиненията.

По думите на Подоляк детонацията е проява на вътрешнополитическите борби в Русия.

"Виждаме, че различни политически групи, включително ултрарадикали, с които г-н Дугин имаше връзка – той е ултрапатриотът на Русия, който казва, че само Русия трябва да оцелее, а всички останали нации, включително Украйна, трябва да бъдат изтънени колкото е възможно повече, такава класическа нацистка идеология. И така, тези групи започват битка днес... Русия започва да се разпада отвътре и тези групи искат да получат определени места, за да претендират за власт", каза Подоляк.

Александър Дугин е философ и анализатор, определян като един от "мозъците на Кремъл". Въпреки че не заема официална позиция в руското правителство, той е считан за близък съюзник на президента Владимир Путин.

Дугин беше санкциониран от САЩ през 2015 г. за предполагаемото му участие в руската анексия на Крим. Той се смята за главен идеолог на съвременния руски империализъм и идеологията "руски свят" и на неговите книги се приписва дълбоко влияние върху мирогледа на Владимир Путин.

Години наред Дугин призоваваше Москва да заеме по-агресивна позиция на световната сцена и подкрепяше руските военни действия в Украйна.

Дъщеря му Дария Дугина, журналистка, също гласно подкрепи нахлуването в Украйна. По-рано тази година тя беше санкционирана от властите на САЩ и Обединеното кралство, които я обвиниха, че е допринесла за онлайн дезинформацията във връзка с инвазията на Русия в Украйна.

През май Дугина описа войната като "сблъсък на цивилизации" в едно свое интервю и изрази гордост от факта, че и тя, и баща ѝ са били санкционирани от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG