Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Глобална криза". САЩ изпращат 150 000 тона украинско зърно на гладуващите страни в Африка


Количеството украинско зърно, закупено от САЩ, ще бъде част от помощите, които ООН превозва към хората в Африканския рог, застрашени от гладна смърт.
Количеството украинско зърно, закупено от САЩ, ще бъде част от помощите, които ООН превозва към хората в Африканския рог, застрашени от гладна смърт.

Съединените щати планират да закупят 150 000 тона украинско зърно, което да бъде изпратено в най-засегнатите от световната продоволствена криза страни чрез организация на ООН за борба с глада - Световната програма по прехраната.

Пратката е една от няколкото, които ООН планира. Тя е над 6 пъти по-голяма от количеството зърно, което първият организиран от Световната програма по прехраната кораб от Украйна сега превозва към хората в Африканския рог, застрашени от гладна смърт.

По време на посещението си в Кения в събота ръководителят на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли каза пред Асошиейтед прес, че крайните дестинации на зърното, което САЩ ще закупят, все още не са определени.

По думите му обаче се очаква кораб, превозващ 23 000 тона украинско зърно, да акостира в Джибути на 26 или 27 август. Очаква се пратката да осигури дажби за 1,5 милиона души в Африканския рог за един месец.

Регионът, който е сред най-бедните в света, включва Сомалия, Джибути, Еритрея и Етиопия. Той е раздиран от въоръжени конфликти, а в момента е изправен и пред продължителна суша.

Това е "перфектната буря върху перфектна буря, цунами върху цунами", коментира Бийзли, отбелязвайки рязкото покачване на цените на храните и енергията, предизвикано отчасти от непровокираната инвазия на Русия в Украйна.

Той призова страните от Персийския залив да последват примера на САЩ и да финансират хранителната помощ, "особено след като това са техни съседи, това са техни братя".

"Дори тази суша да свърши, говорим за глобална хранителна криза поне за още 12 месеца. Но по отношение на най-бедните сред бедните, ще отнеме няколко години, за да излезем от това", добави Бийзли.

Украйна е източник на половината от зърното, което ООН е предоставило като помощ за изхранването на около 130 милиона души миналата година. Доставките бяха спрени, когато украинските пристанища бяха затворени след нахлуването на Русия в страната.

През юли Москва и Киев постигнаха споразумение с посредничеството на ООН и Турция за възобновяването на износа на зърно. В неделя турското министерство на отбраната съобщи, че още четири кораба с храни са отплавали от украинските пристанища в Черно море. С това общият брой на корабите, успешно напуснали Украйна с товари от зърно, става 31.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG