Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шолц уверил Путин, че Украйна няма да влезе в НАТО в следващите 30 години още преди войната


Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Преди началото на руската инвазия в Украйна канцлерът на Германия Олаф Шолц е уверил руския президент Владимир Путин, че Украйна няма да се присъедини към НАТО през следващите 30 години. Това съобщи самият Шолц в неделя.

Именно заради това официалните мотиви, с които Москва оправда нахлуването, са "напълно абсурдни", каза Шолц.

Сред аргументите, които Владимир Путин посочи за непровокираната си инвазия в Украйна, беше, че НАТО продължава да се разширява на изток и по този начин заплашва Русия.

"НАТО никога не е било заплаха за Русия", каза Шолц, цитиран от Шпигел.

Германският канцлер отхвърли и руските обвинения, че страните членки на НАТО не са взели предвид руските интереси в сферата на сигурността преди войната. По думите му той лично е уверил Путин в техни разговори преди началото на инвазията, че евентуалното присъединяване на Украйна към алианса "не стои на дневен ред през следващите 30 години".

Шолц каза още, че руският президент не иска да приеме отворените, либерални общества в Европа, а идеите му са "напълно абсурдни". Пред него руският президент е казал, например, че Беларус и Украйна не са истински държави.

Шолц не уточни кога се е състоял разговорът му с Путин. За последен път лидерите на Германия и Русия разговаряха по телефона на 21 декември. На 15 февруари Шолц се срещна с Путин в Москва.

На 24 февруари Путин нареди началото на военната инвазия в Украйна. Той оправда действията на Кремъл с факта, че НАТО иска да превърне Украйна в свой антируски пост. Киев и НАТО многократно отрекоха твърденията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG