Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обвини Украйна за убийството на Дугина


Дария Дугина
Дария Дугина

Москва обвини Киев в това, че е организирал убийството на Дария Дугина, дъщеря на руския националист Александър Дугин. В понеделник Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че е разкрила извършителя и поръчителя на бомбения атентат, извършен в събота вечерта. В същото време самият Дугин излезе с изявление за смъртта на дъщеря си.

29-годишната Дария Дугина загина след като джипът й беше взривен. Тя е трябвало да пътува в него заедно с баща си, но в последния момент плановете са се променили и тя е тръгнала сама. Това породи незабавни предположения, че атентаторът е целял да убие баща й, а не нея.

Александър Дугин е един от идеолозите на т. нар. "Руски свят" (Русский мир) и на идеите на "евразийството", според които Русия трябва да се стреми към обединение със съседните й рускоезични държави. Дария Дугина е последовател на идеите на баща си.

След като се появиха първите коментари за това, че Киев може да стои зад атентата, Украйна отрече да е замесена и каза, че не е терористична държава.

24 часа по-късно ФСБ съобщи, че "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби", а прекият му изпълнител е била украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г., която в момента е в Естония. Тя е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си София Михайловна Шабан, родена през 2010 г.

"За да организират убийството на Дугина и да получат информация за нейния начин на живот, те са наели апартамент в Москва в сградата, в която е живеела починалата“, пише в съобщението на ФСБ. Тайната служба твърди, че за да наблюдават Дугина, заподозрените са използвали автомобил Mini Cooper, като три пъти са сменили регистрационните му табели. На влизане в Русия са използвали номера на т. нар. "Донецка народна република", в Москва - казахстански номера, а на излизане от Русия за Естония - украински.

"В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературно-музикалния фестивал "Традиция", където Дугина присъства като почетен гост", пише още руската служба за сигурност.

По информация на руската информационна агенция ТАСС джипът Toyota Land Cruiser Prado, в който загина Дугина, е взривен дистанционно, след като е бил следен, а движението му контролирано.

По данни на Mash автомобилът е бил следен от хора със заглушени телефони и че бомбата е избухнала след обаждане от един от тези телефони. Взривното устройство, поставено под шофьорската седалка, е било с 400 грама тротилов еквивалент.

Ден преди това съобщение говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че "ако се потвърди украинската следа, трябва да говорим за политиката на държавен тероризъм, провеждана от киевския режим“. Според нея са се натрупали достатъчно факти за подобно предположение: „от политически призиви за насилие до ръководството и участието на държавните структури на Украйна в престъпления“.

Михаил Подоляк - съветник на ръководителя на канцеларията на президента Володимир Зеленски, обаче каза: "Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още повече не сме терористична държава“. Според него убийството на Дугина може да е свързано или с желанието на Русия да започне реална мобилизация, или с борбата на различни политически групи за преразпределение на вътрешното идеологическо пространство.

Дугин: Трябва ни Победа, Дария ще вдъхновява!

Малко след съобщението на ФСБ в понеделник руският олигарх Констанин Малофеев написа в Телеграм, че "неговият приятел" Александър Гелиевич Дугин благодари на всички, които са изразили съболезнования за смъртта на дъщеря му Даша и го моли да публикувам следния текст от негово име:

„Както всички знаете, в резултат на терористична атака, извършена от нацисткия украински режим, на 20 август, когато се връщах от фестивала „Традиция“ край Москва, дъщеря ми Дария Дугина беше брутално убита от експлозия пред очите ми. Тя беше красиво православно момиче, патриот, военен кореспондент, експерт по централните канали и философ. Нейните изказвания и репортажи винаги са били задълбочени, обосновани и сдържани. Тя никога не е призовавала към насилие и война (има обаче записи, в които тя казва, че украинците не са хора - б.р.).

Тя беше изгряваща звезда в началото на своя път. Враговете на Русия подло, крадешком я убиха ... Но ние, нашият народ, не можем да бъдем сломени дори от такива непоносими удари. Те искаха да смажат волята ни с кървав терор срещу най-добрите и най-уязвимите от нас. Но няма да го получат.

Сърцата ни не копнеят за отмъщение или възмездие. Това е твърде дребнаво, не е по руски. Трябва ни само нашата Победа. Дъщеря ми положи моминския си живот на нейния олтар. Така че победете, моля!

Искахме да я възпитаме да бъде умна и герой. Нека и сега вдъхновява за подвиг синовете на нашето Отечество".

Междувременно руският президент Владимир Путин изказа съболезнования.

"Подло, жестоко престъпление прекъсна живота на Даря Дугина - светъл, талантлив човек с истинско руско сърце - добро, любящо, отзивчиво и открито. Журналист, учен, философ, военен кореспондент, тя честно служеше на хората, на отечеството, на дело доказваше какво означава да бъдеш руски патриот", пише той.

Партизани поеха отговорност, не се знае нищо за тях

В неделя вечерта неизвестна досега руска групировка пое отговорност за атентата срещу Дария Дугина. За това съобщи бившият опозиционен депутат в руската Дума Иля Пономарьов, който от години живее в Украйна. Той каза, че е бил "упълномощен" да прочете манифест на "Националната републиканска армия". Пономарьов направи това през рускоезичния опозиционен телевизионен канал "Утро февраля".

"Тази акция, както и много други партизански действия, извършени на територията на Русия през последните месеци, е извършена от "Националната републиканска армия". Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, изменил конституцията, който освен това води братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт", пише в изявлението на организацията.

В него се казва още, че Дугина е убита, защото е призовала за унищожение на украинците и е защитила взривяването на украинските военнопленици в Еленовка.

Пономарьов предупреди, че партизани на територията на Русия са готови да извършат и други подобни атаки срещу високопоставени държавни представители, олигарси, свързани с Кремъл, и срещу членове на силите за сигурност на Руската федерация.

Той твърди, че поддържа контакти с организацията от април 2022 г. Свързали са се чрез създадения от него бот "Роспартизан" в Телеграм.

Руски и украински анализатори изразиха съмнения в думите му, тъй като твърдението поддържа версията на Москва, че зад атентата срещу Дугина стои Украйна. Депутатът от партията на Путин "Единна Русия" - Олег Морозов, веднага коментира: "Сега украинският мирис от това престъпление стана още по-осезаем".

Александър Верховски, ръководител на информационния и аналитичен център „Сова“, каза: „За първи път разбрах за тях, след като чух техния манифест от устата на Иля Пономарьов. Честно казано, не съм сигурен, че наистина съществуват. Или по-скоро начинът, по който се представят, не ми вдъхна доверие. Въпреки че може да има такава група, нищо повече не се знае за нея".

Според украинския военен кореспондент Андрей Цаплиенко пък партизанската организация може дори да е специално създадена от Федералната служба за сигурност на Русия. Журналисти коментират, че е странно, че камерите за наблюдение на паркинга, където е бил джипът, от две седмици не са работили. Те припомнят, че същото се случи и на мястото на убийството на опозиционера Борис Немцов в Москва преди години.

А журналистката от "Новая газета" Юлия Латинина написа иронично в Туитър, че “скоро членовете на НРА ще бъдат арестувани и у тях ще намерят визитки на Каспаров, Навални и Ходорковски”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG