Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит да обвини Украйна". Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради АЕЦ "Запорожие"


Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна присъства на учение в град Запорожие на 17 август 2022 г. в случай на възможен ядрен инцидент в AEЦ "Запорожие", разположена близо до града.
Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна присъства на учение в град Запорожие на 17 август 2022 г. в случай на възможен ядрен инцидент в AEЦ "Запорожие", разположена близо до града.

Русия отправи искане към Съвета за сигурност на ООН да проведе заседание във вторник относно ситуацията в АЕЦ "Запорожие", съобщи Радио Свобода, позовавайки се на руски държавни медии.

По-рано в понеделник Русия и Украйна си размениха нови обвинения за обстрел в района на електроцентралата, която беше окупиран от Русия през март.

"Това е поредният отчаян опит на руската делегация да използва инструментите на Съвета за сигурност на ООН, за да провали, първо, насроченото за 24 август заседание, и второ, да обвини Украйна в обстрела на АЕЦ-а, който самата Русия редовно извършва ", казаха от постоянната мисия на Украйна в ООН, цитирани от агенция Укринформ.

В сряда, 24 август Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе заседание, посветено на широк кръг от въпроси, свързани с последиците от войната на Русия срещу Украйна.

По-рано в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред Съвета за сигурност на ООН, че ангажирането с диалога и с разума, което доведе до неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия, трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа.

През последните седмици централата многократно беше обстрелвана. Украйна обвинява руските сили за това и призовава за край на "ядрения терор". Руската страна отхвърля обвинението и твърди, че обстрелът е извършен от украинската армия. В същото време Русия отказа предложението за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ.

От 4 март АЕЦ "Запорожие" е окупирана от руските войски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG