Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Зимата ще е тежка". Столтенберг призова Запада да продължи да подкрепя Украйна


Форумът "Кримска платформа", 23 август 2022 г.
Форумът "Кримска платформа", 23 август 2022 г.

Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна в настоящата "война на изтощение". Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник по време на форума "Кримска платформа".

Събитието е по инициатива на Украйна и се проведе за първи път през 2021 г. По думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба тази година участие са потвърдили около 60 държави и международни организации, като сред тях има близо 40 на равнище президенти и министър-председатели. Сред участниците е и служебният външен министър на България Николай Милков.

"Зимата е близо, зимата ще е тежка", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на върха на форума, която се провежда онлайн.

"Виждаме, че войната е на изтощение. Това е борба на волята, борба на логистиката, така че трябва да продължим да подкрепяме Украйна, за да може тя да спечели като суверенна, независима нация", добави той.

Според него една "мощна, стабилна и независима" Украйна е гаранция за евроатлантическа сигурност.

"Ще бъдем с Украйна, докато е необходимо", каза още Столтенберг.

От своя страна домакинът на форума - президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че мълчанието по време на анексирането на Крим е провокирало настоящите събития в Украйна.

"Благодарни сме, че много хора по света не премълчаха всичко това – противопоставиха се, помогнаха ни, бориха се. Но в същото време мнозина запазиха мълчание. Опитаха да не забелязват какво се случва в Крим. Това се превърна в една от ключовите причини според мен за всичко, което се случва сега в Украйна и в света", обърна се към участниците Зеленски.

Той посочи, че освобождаването на Крим от окупация ще бъде "историческа антивоенна стъпка в Европа" и остава цел на Украйна. По думите му от 24 февруари досега Русия е изстреляла общо 750 крилати ракети от територията на окупирания Крим.

Първата учредителна среща на върха на форума "Кримската платформа" се проведе миналата година на 23 август. В нея участваха представители на 47 чужди държави и международни организации.

"Кримска платформа" е международен формат за консултации и координация, иницииран от Украйна, насочен към повишаване на ефективността на международния отговор на окупацията на Крим, реагиране на нарастващи заплахи за сигурността, увеличаване на международния натиск върху Русия. Крайната цел, която Киев си поставя с организацията на форума, е деокупацията на Крим и връщането му към Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG