Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма основание." Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев


Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Служебният министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отклони предложението на главния прокурор Иван Гешев за създаване на общо звено между прокуратурата, МВР и ДАНС за изборите. Мотивът за отказа е липсата на законово основание за създаването на такова звено, съобщи МВР, цитирано от БТА.

Такова звено действаше преди избори по време на управлението на ГЕРБ, припомни “Медиапул”. След встъпването в длъжност на служебния кабинет миналата година, тогавашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков отказа МВР да участва. Вместо това бяха засилени акциите на МВР преди и по време на вота, а Рашков открито критикуваше прокуратурата, че не иска да разследва изборните престъпления.

Сега новият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев също отказа да участва в такова национално звено между прокуратурата, МВР и ДАНС. Причината, посочена от Демерджиев в отговора му до Гешев, е, че “в Изборния кодекс не се съдържа основание” за издаване на заповед за създаването му.

В отговора на Демерджиев се отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са “особено важни” за гарантиране на честното провеждане на вота.

При встъпването си в длъжност Иван Демерджиев каза, че борбата с купения вот е сред приоритетите на полицията преди предстоящите на 2 октомври парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG