Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изпращат на Украйна рекордна помощ от 3 млрд. долара за оръжия и боеприпаси


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна в размер на близо 3 млрд. долара. Новият пакет е най-големият, предоставен от Вашингтон на Киев от началото на войната, и беше обявен на националния празник на Украйна, който съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската инвазия.

“През последните шест месеца украинците вдъхновиха света с изключителната си смелост и отдаденост на свободата. Те устояват решително пред лицето на пълномащабното нахлуване на Русия”, се казва в изявление на Джо Байдън, публикувано на 24 август.

“Съединените американски щати подкрепят народа на Украйна в продължаващата му борба в защита на суверенитета си.”

Допълнителната помощ в размер на 3 млрд. долара “ще позволи на Украйна да си набави системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, системи за защита от дронове и радари, за да може да продължи да се защитава и занапред”, се посочва в съобщението.

От встъпването в длъжност на Джо Байдън САЩ са предоставили около 10,6 млрд. долара за военна помощ на Украйна, припомня Ройтерс. Новата помощ е част от пакета на стойност 40 млрд. долара, одобрен от Конгреса през май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG