Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се бием докрай." Целта на Украйна е да отвоюва цялата си територия, каза Зеленски


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Украйна ще се бие за земята си докрай, каза президентът Володимир Зеленски в реч на националния празник на страната. Той добави, че Украйна ще смята за край на войната своята победа, която да включва обединение на цялата страна, включително и земите, незаконно анексирани от Русия преди началото на войната на 24 февруари.

“Какво е краят на войната за нас? Преди казвахме: мир. Сега казваме: победа”, каза Зеленски. Той добави, че войната няма да свърши, докато цялата територия на Украйна, включително контролираните от подкрепяни от Русия сепаратисти Донецка и Луганска области и незаконно анексирания полуостров Крим, е под контрола на Киев.

“За нас не е важно каква армия имате, за нас е важна нашата земя. И ние ще се бием за нея докрай”, добави Зеленски. “Ще вдигнем ръце само веднъж - когато ще празнуваме победата си. Цяла Украйна. Защото ние не търгуваме със земите и хората си.”

Украйна отбелязва на 24 август 31 години от независимостта си след разпадането на СССР. Националният празник съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската военна инвазия в Украйна.

Празненствата по случай националния празник са забранени в Киев и няколко други големи градове на фона на предупрежденията на ръководството на украинската армия и западните разузнавателни агенции за подготвяни от Русия удари срещу цивилни цели.

Вместо традиционния парад за Деня на независимостта, в Киев ще бъде показана пленена руска военна техника като напомняне за неуспешния опит на Москва да окупира украинската столица.

В началото на войната руската армия обгради Киев и го обстрелваше с артилерия и ракети, но не успя да го превземе и се изтегли в началото на април. В окупираните от руските сили райони около столицата имаше стотици случаи на убити цивилни, които международни организации определиха като военни престъпления.

Генералният щаб на украинската армия съобщи на 24 август, че руската армия обстрелва цивилни цели на територията на Украйна и предупреди украинците да останат бдителни.

“Не пренебрегвайте предупредителните сигнали за въздушни атаки“, се казва в изявление на ръководннството на армията.

От началото на войната в Украйна са убити десетки хиляди хора, милиони за принудени да напуснат домовете си, а материалните щети са за милиарди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG