Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна утре. Какво бъдеще обещават изтеклите 6 месеца война


Десетки хиляди украинци и руснаци загинаха в последната половин година, откакто Москва започна своята "специална операция" и забрани да се използва думата "война".
Десетки хиляди украинци и руснаци загинаха в последната половин година, откакто Москва започна своята "специална операция" и забрани да се използва думата "война".

24 август е празник за Украйна. 30 години подред на тази дата се отбелязва нейната независимост след разпада на СССР. Но сега няма да има празник. Точно на 24 август се навършват 6 месеца, откакто Москва започна война срещу Киев.

Всичко се промени за 6 месеца война. Трябваше да е светкавична победа за Русия, а стана битка за надмощие на Украйна. Очакваше се Зеленски да е убит, а той оцеля и стана герой. Светът отказваше оръжие на Киев, а после го въоръжи за отбрана.

Украйна искаше Русия да се изтегли от територията ѝ до границите, валидни към 24 февруари 2022, а днес вече напада завзетия от 2014 г. Крим и казва, че мир ще има чак след като агресорът напусне земята ѝ изобщо.

Зеленски вярваше, че руснаците ще се надигнат срещу Путин, но призивите му за това останаха глас в пустиня. Днес той настоява Западът да затвори границите си за всички руснаци.

Без изгледи да спре

Макар и да е във война, Украйна днес е несравнимо по-далече от опасностите на онази ранна сутрин на 24 февруари, когато Путин започна пълномащабна военна инвазия от три посоки в над 20 населени места.

Войната стана кошмарен сценарий за Путин
сър Ричард Данат

За Путин, който вярваше в бърза победа, войната стана "кошмарен сценарий", казва бившият ръководител на британската армия сър Ричард Данат пред Скай нюз. В момента двете страни затъват в безкрайни битки и остават на едни и същи военни позиции от поне два месеца.

Ветеранът Лорънс Фрийдман, сравнява сегашното състояние на конфликта с „двама пияни боксьори, които си разменят удари и ъперкъти, но не могат да нанесат нокаут.“

„През следващите шест месеца войната вероятно ще навлезе в тлееща фаза, като военното и икономическото изтощение ще погълне и двете страни“, казва Мария Шагина - научен сътрудник по икономически санкции, стандарти и стратегия в Международния институт за стратегически изследвания в Берлин. „Разговорите за намиране на компромис ще се чуват все повече", добавя тя.

Тези прогнози вървят заедно с икономическите и засягат целия целия свят, а не само двете големи държави.

Икономиката, глупако!*

В последната си прогноза, публикувана на 17 август, Министерството на икономиката на Русия прогнозира, че БВП на страната ще се свие с 4,2 процента до края на годината и че инфлацията ще бъде само 13,4 процента. Тези и други свързани с тях прогнози са забележимо по-добри в сравнение с по-ранните, правени от Международния валутен фонд. Те предвиждаха значително съкращаване на руската икономика.

На Руската централна банка се признават бързи и ефективни действия за притъпяване на ефекта от западните санкции, наложени след инвазията от 24 февруари. Но според много експерти санкциите все още не са обхванали напълно икономиката. Прекъсване на веригите за доставки, замразяване на кредитния пазар, затваряне на чуждестранните пазари, блокиране на вноса, нарастваща безработица, недостиг на потребителски стоки - пълното въздействие на санкциите се очаква да се прояви едва през следващите месеци.

Тежестта на санкциите е още в процес на разкриване
Чад Браун

„Широтата и тежестта на тези действия варират значително и тяхното пълно въздействие върху руската икономика все още е в процес на разкриване. Същото се отнася и за свързаните с тях последици за икономическата активност в други страни“, пише в публикация в своя блог Чад Браун - икономист и старши сътрудник в Института за международна икономика "Петерсон" във Вашингтон.

А според Даниел Трейсман - политолог и експерт по руската политика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис: „Качеството и количеството на наличните потребителски стоки и дори на хранителни продукти ще намалее. Инфлацията допълнително ще подкопае реалните заплати. Фабриките в цялата страна ще спрат, а работниците ще бъдат съкратени или пуснати в отпуск“. По думите му "това неминуемо ще породи недоволство, което може да задълбочи чувството на негативизъм, при положение, че войната върви зле“.

Украйна утре

Сега за икономиката на Украйна. Съкрушен от атаките на Русия, Брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна може да се свие наполовина, според оценки на Световната банка. Оценки, които се очаква да се влошат при по-продължителни военни действия. Износът на украински селскостопански стоки, спрян доскоро от морската блокада на Русия и минираните черноморски пристанища на Украйна, се възобнови едва наскоро.

БВП на Украйна може да се свие наполовина
Световната банка

Държавният бюджетен дефицит достигна 4 милиарда долара през май и се покачи до близо 6 милиарда долара през юни.

Западните страни донори и многостранните финансови институции обещаха милиарди евро в подкрепа на бюджета на Украйна, но само малка част от обещаната сума всъщност е доставена, според Института за световна икономика в Кил в Германия.

Способността на Киев да остане фискално платежоспособен и функционален, като същевременно продължава да финансира борбата си, ще зависи до голяма степен от това доколко западните нации са готови да отворят портфейлите си.

*"Икономиката, глупако!" е крилата фраза от кампанията на Бил Клинтън през 1992 г. Според нея икономиката е определяща за успешното развитие на всяка държава.

XS
SM
MD
LG