Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия позволи внос на външни стоки без разрешение на производителя


Руснаци пазаруват в Икеа на 3 март - денят, в който шветският производител съобщи, че затваря магазините си в Русия.
Руснаци пазаруват в Икеа на 3 март - денят, в който шветският производител съобщи, че затваря магазините си в Русия.

Русия разреши на търговци да внасят продукти от чужбина без разрешение на производителя. Това съобщи руският премиер Михаил Мишустин, цитиран от Ройтерс.

Новината идва на фона на изтеглянето на редица глобални компании от руския пазар след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Руската икономика беше засегната и от тежки санкции, които западни страни и организации наложиха в отговор на започнатата война.

Сред най-големите търговци, които се изтеглиха от руския пазар до този момент, са Ikea, Nike, Adidas, H&M, Apple, Amazon, Ford Motors и други.

Мишустин уточни, че не става дума за фалшифицирани стоки, а за внос на оригинални артикули по алтернативни канали.

„Този подход ще гарантира доставките на стоки в страната въпреки неприятелските действия на чуждестранни политици“, каза още руският министър-председател. Той определи подхода като паралелен внос.

Според руската Федерална антимонополна служба, съставила предварително регулациите на паралелния внос, решението „ще развие конкуренцията между марките, като повиши броя на бизнесите, които внасят стоки в Русия, което ще намали цените на тези стоки“.

Какво е паралелен внос

Практиката паралелен внос е забранена от някои държави и легална в други според Световната търговска организация (СТО). Стоките са оригинално производство, но се доставят извън стандартните канали от посредник, а не директно от производителя.

Те са произведени съгласно изискванията на собственика на марката, но се разпространяват без неговото разрешение в страната, в която са внесени. Артикулите обикновено са продадени един път на пазар в държава, различна от страната на вноса. Повторната им продажба се осъществява от търговци, които не са официални представители на марката в съответната държава.

Това е възможно според доктрината за изчерпване на права върху търговски марки, на която се позовават и руските власти. Според нея първото пускане на стоката на пазара изчерпва правото на контрол на собственика на марката върху реализирането на стоки с тази марка.

По този начин става възможно произведени на Запад стоки да бъдат купени от държави, близки на Русия, които впоследствие да изнесат към нея тези стоки легално.

Преди нововъведения закон в Русия практиката се наказва с глоба до 5 милиона рубли в полза на носителя на авторските права според ТАСС.

В Европейския съюз е позволено паралелното разпространяване на стоки, произведени на територията му, но държавите членки не могат да предвиждат паралелно разпространение на продукти, пуснати на пазара в държави извън Съюза.

Какво ще се внася паралелно

Предстои руското Министерство на икономиката и индустрията да изготви списък със стоките, които ще бъдат доставяни по този начин. Не са съобщени и държавите, които ще продават тези стоки на Русия.

За първи път през 2015 г. бившият премиер Дмитрий Медведев представя списък със стоки, които биха могли да се доставят по този начин, сред които лекарства, детски стоки, резервни части за автомобчили, като списъкът не е окончателен. Това се случва година след като Русия окупира Крим през 2014 и са ѝ наложени най-тежките санкции преди войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG