Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американските емблеми Макдоналдс, Кока-Кола, Пепси и Старбъкс спряха работа в Русия


Снимката е на първия ресторант от веригата "МакДоналдс", който отваря в Москва през 1990 г. Направена е през 2014 г.
Снимката е на първия ресторант от веригата "МакДоналдс", който отваря в Москва през 1990 г. Направена е през 2014 г.

Американските вериги "Макдоналдс", "Кока-Кола", "ПепсиКо" и "Старбъкс" се присъединиха към списъка на компании, които спряха бизнеса си в Русия. Присъствието на американските бизнеси има символно значение и тяхното спиране е вероятно да накара и други да ги последват.

Подобни действия са част от различните санкции, наложени от правителства, фирми, спортни и арт организации срещу руските граждани и олигарси заради войната на Путин в Украйна.

"МакДоналдс" съобщи, че временно затваря около 850 ресторанти в Русия, а "Старбъкс" обяви, че спира работата на 100-те си кафенета.

„Конфликтът в Украйна и хуманитарната криза в Европа доведе до невъобразимо човешко страдание на невинни хора“, казва изпълнителният директор на "Макдоналдс" Крис Кемпчински.

Той допълни, че компанията ще продължи да подкрепя служителите си в Украйна като им плаща пълни заплати и дари 5 милиона долара във фонд за помощ на работниците. Всички 108 ресторанта на веригата в Украйна също са временно затворени.

"Кока-Кола" и "ПепсиКо" също обявиха спирането на работата си в Русия на 8 март.

Четирите компании бяха критикувани от няколко дни в социалните мрежи като хората призоваваха за бойкот на продуктите им, защото не са спрели бизнесите си в Русия.

Десетки други международни компании предприеха този ход още през февруари.

Макдоналдс отваря първите си ресторанти за бързо хранене в Москва през 1990 г., точно когато Съветският съюз започва да отваря икономиката си за западни бизнеси. Присъствието на американската верига в страната символизира толерантните взаимоотношения между САЩ и Русия. Когато Кремъл окупира полуостров Крим през 2014 г., властите в Русия затвориха част от ресторантите на Макдоналдс. Това се смяташе за символен политически ход.

По същия начин днес спирането на работата на Макдоналдс носи символна тежест и е вероятно да повлияе и на други бизнеси, пише Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG