Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще помагаме, докато можем". Александър Дурчев и подкрепата за Украйна от отговорните бизнеси


Александър Дурчев
Александър Дурчев

Война ли е войната, или не е? Трябва ли да се изпраща помощ и каква? Трябва ли да се заемат твърди позиции, или да се запази „неутралитет“?

Това са все въпроси, които станаха актуални, след като на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна, атаките на руските войски засегнаха жилищни квартали в украинските градове, довели до стотици цивилни жертви, а над половин милион души се превърнаха в бежанци. И докато водещи политици в България се чудеха и продължават да не дават ясни отговори по тези въпроси, стотици хора започнаха да се организират за подпомагане на бежанците.

Бизнесът също не остана безучастен, а една комуникационна компания и една пивоварна решиха да застанат на ясна позиция и да дадат своя принос.

Комуникационната „All channels“ започна кампания по създаването на мартеници с цветовете на украинския флаг, а малката пивоварна „Cohones“, обяви, че ще свари 1000 бири, които ще пусне на цена от 20 лв. Събраните средства ще дари на Червения кръст на Украйна. Каузите бяха инициатива на екипите на двете компании, в чиито ръководства е Александър Дурчев.

Кампанията за създаване на мартеници с цветовете на Украйна набра огромна популярност в социалните мрежи, а към нея се присъедини и друга голяма агенция „Saatchi and Saatchi“. „All channels“ добави към кампанията и призив за спонсориране на една от независимите медии в Украйна "Киев индипендънт".

Екипът на All Channels
Екипът на All Channels

„В момента сме в толкова тежка ситуация, че си честитим Баба Марта с пожелания за мир, което според мен не се е случвало в последните 50-60 години“, казва Дурчев. Това е и една от основните причини той и колегите му не просто да застанат зад тази кауза, но и да създадат инструмент за събиране на средства, които да доведат, „колкото и малко да е“, до промяна.

„Каузата е вдъхновена най-вече от хората, които работят в „All channels”. Не търсим промоция за кампанията. Затова и мартениците са направени от нашите семейства и хората в агенцията, тя не е брандирана, никъде не пише името на компанията“, казва Дурчев.

По думите му целите са две. Едната, разбира се, е подкрепата и солидарността. Другата обаче е подкрепа за истината, проверената информация и качествената журналистика.

„За нас е изключително важно да подпомогнем украинските медии, за да могат те да си вършат работата, да ни информират какво се случва там, а не да търсим новини в алтернативни канали и от хора, които споделят непроверено съдържание“, разказва Дурчев.

За 20-те си години компанията и друг път е подкрепяла безвъзмездно каузи, които припознава за свои. В същото време борбата срещу фалшивите новини се приема по-лично от Александър и екипа му, който работи именно в бизнеса с комуникации.

„Моя кауза, както и на хората, с които работя в „All channels“, е да се борим с фалшивите новини и да създаваме среда, в която да е минимален ефектът от тях. Това не е само във връзка с руските тролове, но и последните години в България живеем в паралелна държава, в която има медии, които създават фантазни светове на хората“, казва той.

По думите му това води до изкривявания включително и в комуникационния бизнес, където възможностите за работа с качествени и професионални медии е ограничена. Всичко това пък води до намаляване на работата и оборотите за всички, а и влияе на обществото.

„Щетите, които се нанасят от фалшивите новини и върху хората, и върху бизнеса, са грандиозни“, казва Александър.

Именно в ситуация на несигурност заради войната, а и във времена, в които пандемията от коронавирус все още е реалност, все по-важно става бизнесите да взимат активна роля, да имат ценности и да застават зад каузи.

Александър говори за ситуация на „разболяване“ на обществото, която е пагубна за всичките му членове, от което пък страда и самият бизнес, тъй като води до намаляване на потреблението, на развитието, възможността да се създава, от което се влияе дори и раждаемостта. От това губи бизнесът, а той пък е този, който плаща „сметката на всички" - данъци, такси, реклами и т.н.

„Това са все проблеми, които се виждат в последните години в България и се пада на бизнеса да решава. В този смисъл е изключително важно всяка компания да знае, че не просто създава продукт, а е субект, който може да създава промяна и трябва да създава промяна в обществото“, казва Александър.

Думите му намират отражение и в действията на друга фирма, в чието управление участва – пивоварната „Cohones“, която обяви, че ще свари специална бира, постъпленията от която ще бъдат заделени за Червения кръст на Украйна.

Специалната бира на Cohones
Специалната бира на Cohones

Самата фирма се определя като „малка“ и работата й е затруднена силно от пандемията. Според Александър обаче в случая по-важно за всеки е да прецени силите си, но и да има някакъв принос.

„Чудесно е всичко, което направихме с флагчетата на профилните си снимки, това е хубаво, но е първата крачка. Втората крачка е да допринесеш. Това е и нашата цел да дадем още една платформа, на която хората да поддържат тази кауза с някакви реални средства“, казва той и добавя, че ако ситуацията продължи и бизнесът го позволява, вероятно ще последва и още една серия от специалната бира.

„Ще помагаме, докато можем. Това е нашият принос към българското общество да се развива и да се усеща съпричастност, а това ни липсва и се вижда в тази позиция „дайте да си мълчим“. Нашата задача е просто да помогнем в тази ситуация“, казва още той.

От този линк можете да направите заявка за закупуване на продукта, с който ще се финансира кампанията в подпомагане на Червения кръст на Украйна.

В този линк можете да намерите допълнителни начини, с които да подкрепите гражданите на Украйна.

Тук можете да откриете и допълнителна информация за възможностите за евакуация от Украйна към България.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG