Връзки за достъпност

Извънредни новини

Яхтите на олигархията. Как отекват санкциите на Америка и Европа


"Дилбар", четвъртата по големина яхта в света, е собственост на руския олигарх Алишер Усманов. Тя е дълга 156 метра. Снимана е в Монако на 20 април 2017 г.
"Дилбар", четвъртата по големина яхта в света, е собственост на руския олигарх Алишер Усманов. Тя е дълга 156 метра. Снимана е в Монако на 20 април 2017 г.

Германия и Франция наложиха запор на две яхти на руски олигарси, санкционирани от ЕС. Едната е била блокирана на Лазурния бряг и принадлежи на собственика на Роснефт Игор Сечин, а другата е собственост на милиардера Алишер Усманов и е запорирана в Хамбург.

На 22 февруари двамата олигарси станаха част от списъка на приближени на Путин, които са санкционирани от ЕС. Мерките бяха обявени след като Русия призна за независими държави два района на Украйна в очевиден опит да предприеме агресия срещу страната. Руската инвазия започна два дни по-късно и за седмица доведе до един милион бежанци и хиляди жертви.

Ограниченията, наложени на Усманов и Сечин, включват блокиране на имуществото им, което се намира на територията на ЕС.

Германия наложи запор на 156-метровата яхта на Алишер Усманов, съобщи Forbes, като се позова на три източника от яхтения бизнес.

"Дилбар" е четвъртата по големина яхта в света и цената й е около 600 млн. долара. От октомври 2021 г. тя е била оставена за ремонт в корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург. Запорът е бил наложен в сряда.

Алишер Усманов е син на градския прокурор на Ташкент, Узбекистан, от времето на СССР. Той натрупва богатството си основно от бизнес в областта на металургията. В последните десетилетия той има интереси в медийния бизнес и дигиталната сфера.

По данни на Forbes руските милиардери притежават общо 32 супер яхти. "Дилбар", която беше блокирана от германските власти, е строена по авторски проект в продължение на близо 5 години и пусната на вода през 2016 г. Тя побира най-големия в света на яхтите плувен басейн, както и две площадки за хеликоптери.

Яхтите са най-видимата част от богатството на руските олигарси, тъй като обикновено се намират в пристанища в туристически градове. Екипът на Алексей Навални е правил разследвания за собствениците на някои от тях и е призовавал ЕС да им наложи персонални санкции.

Усманов още не е коментирал блокирането на яхтата му.

След този случай френските митнически власти спряха супер яхтата "Аморе Веро", която е на Игор Сечин, стана ясно от съобщение в Туитър на министъра на финансите Брюно Льо Мер.

На 3 януари 2022 г. яхтата е пристигнала в корабостроителницата в Ла Сьота на Лазурния бряг, където е трябвало да остане за ремонт до 1 април. През нощта на 2 срещу 3 март тя се е опитала по спешност да напусне пристанището, без да дочака завършването на ремонта, и е била арестувана.

Игор Сечин отрича, че яхтата е негова и е завеждал дела срещу медиите, които са писали за това. В съобщението на френските митници, цитирано от Брюно Льо Мер, се казва, че собственик на яхтата е дружество, в което Сечин е основен акционер.

Яхтата Аморе веро по-рано се е наричала "Света княгиня Олга", но е била преименувана след развода с Олга Сечина, пише Радио Свобода.
Яхтата Аморе веро по-рано се е наричала "Света княгиня Олга", но е била преименувана след развода с Олга Сечина, пише Радио Свобода.

Яхтата на Сечин е дърга 85 метра, но също принадлежи към класа на супер яхтите. Медиите научиха за нея през 2016 г. Тогава тя се оценяваше за 100 милиона долара.

По данни на Ройтерс най-малко пет мега-яхти на руски бизнесмени са пристигнали на Малдивите след като Америка и Европа обявиха първите санкции. Сред тях са плавателни съдобе на Олег Дерипаска, Александър Абрамов и Владимир Потанин.

След като Русия нападна Украйна, САЩ съобщиха, че ще издирват имущество на санкционираните олигарси в целия свят. Но САЩ и Малдивите нямат сключени договори за екстрадиция, пише Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG