Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Господа, махнете си яхтите". Навални призова ЕС да санкционира олигарсите около Путин


Алексей Навални се обръща по видео връзка към членовете на комисията по външна политика на Европейския парламент, 27 ноември
Алексей Навални се обръща по видео връзка към членовете на комисията по външна политика на Европейския парламент, 27 ноември

Комисията по външна политика на Европейския парламент проведе онлайн заседание с участието на руски опозиционни активисти, сред които и Алексей Навални. В изявлението си на английски език той призова Европейския съюз да разработи нова стратегия за отношенията си с Русия. Навални нарече днешното управление на страната "група престъпници, които временно са превзели властта".

Според него тази нова стратегия трябва да прави ясно разграничение между руския народ, който трябва да бъде топло приеман в ЕС, и руската държава, с която Европа трябва да се отнася като към "група престъпници".

Навални призова ЕС да не признава изборите за Държавна дума, които трябва да се проведат следващата година, ако до участие не бъдат допуснати всички желаещи.

Руският опозиционер препоръча санкциите на ЕС да са фокусирани срещу източниците на доходи на хората от обкръжението на президента Владимир Путин, в това число и на т.нар. олигарси. Той спомена имената на Алишер Усманов, Роман Абрамович и семейство Ротенберг.

Този кръг от приятели на господин Путин трябва да станат мишена на санкциите.
Алексей Навални

"Европейският съюз трябва да удари по парите. Руските олигарси, този кръг от приятели на господин Путин, трябва да станат мишена на санкциите. Ще го кажа пределно ясно. Докато най-скъпите яхти на господин Усманов са на пристанищата в Барселона или Монако, никой в Русия или даже в Кремъл няма да приема сериозно европейските санкции", каза Навални.

Според него, такива санкции ще бъдат приветствани от 99% от хората в Русия.

"Кажете на господата Усманов, Абрамович и Ротенберг: "Господа, вие действате против интересите на руския народ, вие действате против Европа. Непрекъснато говорите, че Европа е лоша, така че си махнете яхтите и ги закарайте някъде в прекрасните пристанища на Беларус". Нещо такова им кажете".

Навални предложи да работи заедно с Европейския парламент за съставяне на списък за такива санкции

В отговор на въпрос, Навални каза, че ставащото в Беларус е важно за Русия. Той нарече Александър Лукашенко "политически баща на Владимир Путин".

В дискусията участваха още опозиционерите Владимир Милов, Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза.

През септември Европейският парламент прие остра резолюция по повод отравянето на Навални на 20 август, според която отговорността носят руските власти. Евродепутатите призоваха за международно разследване и въвеждане на санкции.

Руските власти не признават роля в отравянето, а някои висши представители на управлението в Москва наричат случая "провокация на Запада". Разследващите обявиха, че Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок. Опозиционерът се намира в момента в Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG