Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой изгони журналистите? Вестник "Комерсант" на протест срещу своя собственик


В. "Комерсант"
В. "Комерсант"

„Русия заслужава свобода на словото“. Това пишат в свое писмо към читателите над 180 журналисти, работещи в руския в. „Комерсант“ ден след като 11 членове на екипа го напуснаха в знак на протест. Причината е уволнението на двама журналисти заради статия за предстояща промяна на ръководството на горната камара на парламента.

„Собствениците унищожават една от най-добрите медии в Русия заради краткосрочни политически цели“, пишат журналистите в обръщението си.

Вестникът с икономическа насоченост е известен с професионализма на работещите в него. След като през 2006 г. е купен от близкия до Кремъл олигарх Алишер Усманов, репутацията му отчасти спада. Собственикът отрича да има нещо общо с уволнението на журналистите. Колегите им обаче се съмняват.

Какъв е проблемът?

На 17 април във в. „Комерсант“ излиза публикация на репортера Иван Сафронов. В статията са цитирани неназовани източници, според които председателката на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент - Валентина Матвиенко може да бъде заменена от председателя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Представители и на двамата определят твърденията като слухове.

Иван Сафронов
Иван Сафронов

Месец по-късно Сафронов и отговорният редактор на политическия отдел Максим Иванов вече не са част от екипа на изданието. Самите те казват, че са били принудени да напуснат.

Зам.-главният редактор на „Комерсант“ Рената Ямбаева определи уволненията като „пагубни за вестника и откровен натиск върху свободата на изданието“. Тя допълни, че решението за отстраняването на двамата журналисти е на собственика на вестника Алишер Усманов. Негов представител обаче отрече и заяви, че „собственикът никога не се намесва в редакционната политика, нито пък взима решения кой журналист да бъде нает или освободен“.

Ден по-късно оставките си подадоха всички журналисти от политическия отдел на вестника в знак на протест срещу отстраняването на колегите им.

„Собственикът има право да взема кадрови решения, а работниците имаме право да не се съгласяваме с тях и да показваме това по един-единствен възможен начин – като променим работата си“, коментира журналистат Глеб Черкасов, цитиран от Ройтерс.

Кой е собственикът?

„Комерсант“ е сред първите издания с бизнес насоченост в Русия. До 2006 г. той е собственост на олигарха Борис Березовски, който влиза в остър конфликт с руския президент Владимир Путин малко след избирането му и прекарва последните години от живота си в изгнание в Обединното кралство.

Алишер Усманов
Алишер Усманов

През 2006 г. изданието е купено от милиардера Алишер Усманов. Той натрупва богатството си основно от бизнес в областта на металургията и е сред най-заможните хора в Русия и в света (106-и в класацията на „Форбс“). Той е смятан за близък до Путин.

Отстраняването на журналистите от в. „Комерсант“ го потвърждава. А спорът с екипа във връзка със статията за Матвиенко не е първият подобен след придобиването на „Комерсант“ от Усманов. През 2011 г. седмичното издание „Комерсант Власт“ публикува критична статия за партията на Путин „Единна Русия“. Уволнени са двама членове на екипа. И тогава журналистите пишат писмо до собственика, а редица професионални организации в страната критикуват решението за отстраняане на журналистите като „цензура“ и „намеса в свободата на изразяване“.

Колко (не)свободни са медиите в Русия?

В класацията на международната организация „Репортери без граници“ Русия заема 149-о място по свобода на словото от 180 държави. Националните медии отдавна са придобити от близки до Кремъл олигарси, а малките онлайн медии се сбълкват с все по-засилващ се натиск от страна на властите. Това се случва благодарение на редица законови поправки, които позволяват държавен контрол върху интернет.

Все повече журналисти и блогъри са пращани в затвора. Медии с чуждестранно финансиране са обявявани за „чужди агенти“ и забранявани.

Според Комитета за закрила на журналистите от 2000 г., когато на власт идва настоящият президент Владимир Путин, до днес 28 руски журналисти са убити заради професионалната им дейност.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG