Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой изгони журналистите? Вестник "Комерсант" на протест срещу своя собственик


В. "Комерсант"

„Русия заслужава свобода на словото“. Това пишат в свое писмо към читателите над 180 журналисти, работещи в руския в. „Комерсант“ ден след като 11 членове на екипа го напуснаха в знак на протест. Причината е уволнението на двама журналисти заради статия за предстояща промяна на ръководството на горната камара на парламента.

„Собствениците унищожават една от най-добрите медии в Русия заради краткосрочни политически цели“, пишат журналистите в обръщението си.

Вестникът с икономическа насоченост е известен с професионализма на работещите в него. След като през 2006 г. е купен от близкия до Кремъл олигарх Алишер Усманов, репутацията му отчасти спада. Собственикът отрича да има нещо общо с уволнението на журналистите. Колегите им обаче се съмняват.

Какъв е проблемът?

На 17 април във в. „Комерсант“ излиза публикация на репортера Иван Сафронов. В статията са цитирани неназовани източници, според които председателката на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент - Валентина Матвиенко може да бъде заменена от председателя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Представители и на двамата определят твърденията като слухове.

Иван Сафронов
Иван Сафронов

Месец по-късно Сафронов и отговорният редактор на политическия отдел Максим Иванов вече не са част от екипа на изданието. Самите те казват, че са били принудени да напуснат.

Зам.-главният редактор на „Комерсант“ Рената Ямбаева определи уволненията като „пагубни за вестника и откровен натиск върху свободата на изданието“. Тя допълни, че решението за отстраняването на двамата журналисти е на собственика на вестника Алишер Усманов. Негов представител обаче отрече и заяви, че „собственикът никога не се намесва в редакционната политика, нито пък взима решения кой журналист да бъде нает или освободен“.

Ден по-късно оставките си подадоха всички журналисти от политическия отдел на вестника в знак на протест срещу отстраняването на колегите им.

„Собственикът има право да взема кадрови решения, а работниците имаме право да не се съгласяваме с тях и да показваме това по един-единствен възможен начин – като променим работата си“, коментира журналистат Глеб Черкасов, цитиран от Ройтерс.

Кой е собственикът?

„Комерсант“ е сред първите издания с бизнес насоченост в Русия. До 2006 г. той е собственост на олигарха Борис Березовски, който влиза в остър конфликт с руския президент Владимир Путин малко след избирането му и прекарва последните години от живота си в изгнание в Обединното кралство.

Алишер Усманов
Алишер Усманов

През 2006 г. изданието е купено от милиардера Алишер Усманов. Той натрупва богатството си основно от бизнес в областта на металургията и е сред най-заможните хора в Русия и в света (106-и в класацията на „Форбс“). Той е смятан за близък до Путин.

Отстраняването на журналистите от в. „Комерсант“ го потвърждава. А спорът с екипа във връзка със статията за Матвиенко не е първият подобен след придобиването на „Комерсант“ от Усманов. През 2011 г. седмичното издание „Комерсант Власт“ публикува критична статия за партията на Путин „Единна Русия“. Уволнени са двама членове на екипа. И тогава журналистите пишат писмо до собственика, а редица професионални организации в страната критикуват решението за отстраняане на журналистите като „цензура“ и „намеса в свободата на изразяване“.

Колко (не)свободни са медиите в Русия?

В класацията на международната организация „Репортери без граници“ Русия заема 149-о място по свобода на словото от 180 държави. Националните медии отдавна са придобити от близки до Кремъл олигарси, а малките онлайн медии се сбълкват с все по-засилващ се натиск от страна на властите. Това се случва благодарение на редица законови поправки, които позволяват държавен контрол върху интернет.

Все повече журналисти и блогъри са пращани в затвора. Медии с чуждестранно финансиране са обявявани за „чужди агенти“ и забранявани.

Според Комитета за закрила на журналистите от 2000 г., когато на власт идва настоящият президент Владимир Путин, до днес 28 руски журналисти са убити заради професионалната им дейност.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG