Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Наши служители са замесени". Демерджиев иска оставката на зам.-директор на "Гранична полиция"


Автобус, пълен с мигранти катастрофира след преследване с полицията
Автобус, пълен с мигранти катастрофира след преследване с полицията

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев поиска оставката на заместник-директора на „Гранична полиция“ Деян Моллов. Моллов беше директор на „Гранична полиция“, но в началото на август беше понижен до заместник.

„Основна причина за инцидента са не докрай прецизно изпълнени функции на „Гранична полиция“, защото тези лица не е трябвало да могат да преминат границата. Очаквам оставката на Моллов до края на деня“, каза Демерджиев. По-рано в четвъртък той каза, че „каналджиите обявиха война на българската държава. И тя ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство“.

Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус, превозващ 47 нелегални мигранти. Единият е 43-годишен командир на отделение, а другият е служител патрулно-постова дейност, съобщиха от полицията. Те са реагирали на сигнал, че бял автобус не е изпълнил разпореждане на гранични патрули и навлиза в Бургас. В петък в Бургас е обявен ден на траур.

В автобуса е имало 47 мигранти от Сирия
В автобуса е имало 47 мигранти от Сирия

„В този автобус е имало 47 души и органите на гранична полиция са имали ограничение на действията. Те са имали за задача да отклонят автобуса и той да намали скоростта по естествен начин, за да няма 47 загинали“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Пътниците в автобуса, както и хората, които са ги превозвали са от Сирия. Непосредствено след катастрофата е задържано "едно лице, което не е от групата", за което има данни, че е участвало в превоза. По късно край Първомай е задържан още един мъж, за когото също се предполага, че е съдействал при транспортирането на мигрантите. "Двете лица са сирийски граждани със статут на бежанци“, казаха от полицията в Бургас.

„Оказва се, че в голямата си част т.нар. каналджии са чужди граждани, които пребивават в България“, каза вътрешният министър. „Имаше данни, че наши служители са замесени в тези схеми. Ако тази информация се потвърди, те ще бъдат издирени и изправени пред закона. Аз съм учуден, как при такова насищане на границата с наличен състав, се допуска такива групи да стигат до вътрешността на страната“, каза Демерджиев.

Установено е, че автобусът е собственост на хасковска фирма и е бракуван. „Изяснили сме как е придобит. Задържали сме собственика, който го е продал на тези лица“, каза Демерджиев. Вътрешният министър обясни, че е известно къде са натоварени мигрантите, което дава яснота и откъде са влезли в страната. „Това е пресечена гориста местност, която е трудна за покриване. Този район не е обезпечен с техника“, каза Демерджиев.

Катастрофата е станала на оживено кръстовище в Бургас
Катастрофата е станала на оживено кръстовище в Бургас

За охрана на границата са изпратени още 100 военни и 12 дрона. Ще бъде направена проверка и на бежанските центрове за издирване на лица, които се занимават с организиране на трафик на хора.

В началото на август служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посети българо-турската граница. Той каза, че мигрантският натиск през юли е нараснал с 24 на сто в сравнение с юни. "Около 860 полицаи от вътрешността на страната са командировани да помагат на "Граничната полиция", каза Демерджиев.

По думите му през първите седем месеца на година са направени над 60 хиляди опита за незаконно влизане през границата. В началото на август Демерджиев каза, че няма нужда от допълнителни части от военни, оградата на границата е в добро състояние, а техническите съоръжения са изправни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG