Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Светът избегна радиационна катастрофа". Зеленски иска намеса след пожара и временно изключване в АЕЦ "Запорожие"


Сателитна снимка от района на АЕЦ "Запорожие"
Сателитна снимка от района на АЕЦ "Запорожие"

Светът за малко избегна радиационна катастрофа в четвъртък, след като последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия АЕЦ "Запорожие", беше възстановена няколко часа след като беше прекъсната. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Той каза още, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и други световни органи трябва да действат много по-бързо, за да принудят руските военни да напуснат територията на атомната централа.

"Всяка минута, през която руските военни остават в атомната електроцентрала, има риск от глобална радиационна катастрофа", добави Зеленски в ново видеосъобщение.

Той посочи като причина за разпалването на пожари в ямите за пепел на близка въглищна електроцентрала, което е довело до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. Президентът допълни, че резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата.

"Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с поледиците от радиационна авария. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една стъпка от радиационна авария", каза още Зеленски.

Той настоя служители на МААЕ да получат достъп до електроцентралата до дни "преди окупаторите да докарат ситуацията отвъд точката, от която няма връщане назад".

Двата работещи реактора на АЕЦ „Запорожие“ са били временно изключени заради пожари и повредени електропроводи, съобщиха по-рано от украинската държавна „Енергоатом“. Заради проблемите електроцентралата за пръв път беше откъсната от електропреносната мрежа на Украйна.

„Действията на окупаторите доведоха до пълно изключване на централата от електропреносната мрежа, което се случва за пръв път в историята ѝ“, написаха от „Енергоатом“ в Телеграм.

Малко по-късно от МААЕ съобщиха, че украинските власти са ги уведомили за подновеното подаване на електроенергията от централата.

Руската страна потвърди за аварията и съобщи, че е възстановена работата на един от двата реактора. Москва посочи като причина за проблемите украинска ракетна атака.

В края на миналата седмицата двете страни отново си размениха обвинения за обстрел в района. Ситуацията беше обсъдена и в Съвета за сигурност на ООН.

Случаят от четвъртък е поредният, който повишава риска от инцидент в централата. АЕЦ „Запорожие“ беше овладяна от руските войски в началото на март. От тогава досега на украинските работници беше позволено да продължат работата си на място.

Изключването на АЕЦ-а от мрежата се счита за опасно, тъй като проблем с резервното захранване може да доведе до спирането на охлаждането, което да предизвика разтапяне на горивото в ядрото на реактора.

Новите проблеми в АЕЦ „Запорожие“ идват само ден, след като от МААЕ съобщиха, че Украйна и Русия са се съгласили да допуснат хора от организацията, които да следят ситуацията на място. Един от служителите на службата към ООН каза пред Франс 24, че „сме много, много близо“ до постигане на разрешение за посещение на място.

АЕЦ „Запорожие“ разполага с шест ядрени реактора от съветската епоха, но само два от тях бяха оставени да работят след началото на войната. САЩ и други западни държави призоваха Русия да демилитаризира централата и района около нея, за да се намали риска от инцидент, който може да има катастрофални последици за двете страни и цялата Европа, но Москва отказа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG