Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път точни данни. Близо един милион души са напуснали Русия от началото на войната


Мъж, протестиращ срещу нахлуването в Украйна, публично пали руския си паспорт. Белград, Сърбия, 6 март 2022 г.
Мъж, протестиращ срещу нахлуването в Украйна, публично пали руския си паспорт. Белград, Сърбия, 6 март 2022 г.

От началото на войната почти 1 млн. души са напуснали Русия, съобщи Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. Точният им брой за периода 24 февруари - 22 август е 998 085 души.

Институцията отбелязва незначителен спад в темповете на емиграцията през последната седмица, когато няколко европейски страни отказаха да издават визи на руски граждани.

Точни данни за броя руснаци, напуснали страната си след началото на войната в Украйна, излизат за първи път.

Първите съобщения за по-организирано напускане на Русия дойдоха през декември 2021 г. Тогава неправителствени организации преброиха над 1000 души, заминали от страната си по политически причини и водени от страх от преследване.

Профилът на заминалите беше свързан с активна опозиционна дейност или с изразяване на гражданска позиция, а количествените данни - непълни, след като независимата социологическа дейност вече не беше осъществима.

През 2021 г. Кремъл затвори медии, ожесточи мерките си срещу участници в протести, арестува редица опозиционни дейци и усили прилагането на дълго трупано репресивно законодателство срещу изразяване на мнение.

С агресията на Русия срещу Украйна в страната беше въведена военна цензура. Нарушаването й предвижда до 10 години затвор. Сред забраните е включително и определянето на войната като война и публикуването на информация за нея, която не е получена от Министерството на отбраната на Руската федерация.

В началото на август украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да прекратят издаването на визи на руски граждани. Той определи предложението си като начин да се повлияе на президента Путин да спре бойните действия в Украйна.

Въпросът ще бъде разгледан на заседание на Съвета на ЕС в края на август, но отсега е ясно, че сред държавите членки няма единомислие по този въпрос. Преди общото решение някои държави вече забраниха или ограничиха издаването на визи за руснаци. Това са Естония, Латвия, Литва и Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG