Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не подкрепя пълна забрана на визи за руски граждани


Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев

България не подкрепя предложението на Чешкото председателство за прекратяване на издаването на визи на руски граждани. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи.

В началото на юли Русия спря да издава туристически визи на български граждани.

Делът на руските граждани, които са посетили България през миналата година не е голям. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) те са 134 хил. души или под 2 на сто от общия брой чужденци, които са посетили България.

Предложението на Чешкото председателство ще бъде обсъдено в края на август в Прага, на международен форум, посветен на Украйна, с участието на външни министри. Чехия предлага пълната забрана да е част от пакетите санкции срещу Русия.

След началото на руската инвазия в Украйна Европейският съюз частично преустанови действието на споразумението с Русия за улесняване на издаването на визи. Но мярката е насочена само към хора, близки до руския режим. Засега тя не засяга обикновените руски граждани.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да наложи забрана за влизане на всички руснаци с аргумента те "да живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, спря да издава визи за руски граждани на 25 февруари - ден след нахлуването в Украйна.

В средата на август Финландия и Латвия обявиха, че ограничат визите за руснаци.

Няколко други държави също вече имат наложени различни ограничения от този тип:

 • В Белгия руснаците могат да кандидатстват само за студентска виза, за научни работници и еднократна работна виза;
 • Дания издава визи на руснаци само за официални посещения;
 • Литва допуска само членове на семейства на граждани на ЕС, лица с документ за литовски произход или документ за право на възстановяване на литовско гражданство;
 • в Малта могат да влязат само руснаци, които са членове на семейства на граждани на ЕС и ЕИП, както и със студентска или работна виза;
 • Нидерландия дава на руснаци само виза по хуманитарни причини;
 • Словакия издава визи само в спешни случаи, както и за определени видове работници ​;
 • Чехия дава визи само за членове на семейства на граждани на ЕС;
 • в Норвегия официална забрана няма, но срокът за разглеждане на документите е значително увеличен - до 45 дни.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG