Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Върнете ги обратно в Русия". Затваря ли Западът границите си за руснаци


Украинският президент каза, че всички руснаци трябва да понесат тази отговорност, защото те са избрали Владимир Путин и не се борят срещу него
Украинският президент каза, че всички руснаци трябва да понесат тази отговорност, защото те са избрали Владимир Путин и не се борят срещу него

Западните държави да забранят на руснаци да влизат на тяхна територия, призова Володимир Зеленски. Засега само три страни откликнаха, но ЕС няма да наложи такава мярка. Русия отвърна, че не може да бъде изолирана, а Европа рано или късно ще потърси сметка за "прищевките" на украинския президент.

Единственият начин да бъде възпряна Русия от анексиране на окупираните територии в Украйна, е да бъде забранено на всички руски граждани да влизат в западните държави, каза преди дни Володимир Зеленски пред американското издание "Вашингтон поуст".

Според него наложените досега мерки срещу Москва не са достатъчни и е нужна нова, по-остра тактика - затваряне на западните граници, плюс пълно ембарго на руската енергия.

"Руснаците отнемат чужда земя", каза той на фона на очакваните през септември референдуми за присъединяване към Русия в окупираните украински райони Запорожие и Херсон. Руските власти твърдят, че това ще легитимира присъствието им там, въпреки че от законова гледна точка това няма как да се случи в присъствието на окупационни сили.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен дори предупреди, че всеки опит на Москва да "узакони" властта си в тези области, ще доведе до още по-сериозни последствия.

"За каквито и руснаци да говорите, върнете ги обратно в Русия. Тогава ще разберат. Ще кажат: "Тази война няма общо с нас..." Те трябва да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си", настоя още Зеленски, според когото "това е единственият начин да се повлияе на Владимир Путин".

"Вашингтон поуст" обаче коментира, че има критици на подобна мярка, защото тя би създала проблеми и на руските граждани, които са избягали от родината си заради несъгласие с политиката на Кремъл.

Частична подкрепа

Засега открита подкрепа за призива на Зеленски декларират единствено Финландия, Естония и Латвия.

Министър-председателката на Финландия Сана Марин каза, че Европейският съюз (ЕС) трябва да спре да издава туристически визи за руски граждани.

Скандинавската страна, която граничи с Русия, регистрира ръст на руските туристи, които влизат на нейна територия, често с визи от други държави от ЕС. В момента Хелзинки обсъжда идеята за визова забрана за руснаци на парламентарно ниво и мнозинството граждани я подкрепят.

Премиерката на Естония Кая Калас също се обяви за такава мярка. В нейната страна на руснаци и досега се издават визи само за членове на семейството на естонски граждани, лица с разрешение за пребиваване, както и за погребение на близки или спешно лечение.

Най-новото ограничение е - гражданите на Русия с издадени от държавата шенгенски визи да не бъдат допускани на естонска територия. Изключения се предвиждат само за дипломати и семействата им, лицата, които се занимават с международни превози или имат право на свободно движение според законите на ЕС, по хуманитарни причини, както и близките роднини на естонски граждани или на хора с разрешение за постоянно пребиваване в страната.

А латвийският външен министър Едгарс Ринкевич още миналия месец каза, че страните от ЕС трябва да ограничат издаването на визи за руснаци, с изключение по хуманитарни причини. В Латвия в момента руснаци могат да отидат само за погребение на близък човек.

Няколко други държави също вече имат наложени различни ограничения от този тип:

  • В Белгия руснаците могат да кандидатстват само за студентска виза, за научни работници и еднократна работна виза;
  • Дания издава визи на руснаци само за официални посещения;
  • Литва допуска само членове на семейства на граждани на ЕС, лица с документ за литовски произход или документ за право на възстановяване на литовско гражданство;
  • в Малта могат да влязат само руснаци, които са членове на семейства на граждани на ЕС и ЕИП, както и със студентска или работна виза;
  • Нидерландия дава на руснаци само виза по хуманитарни причини;
  • Словакия издава визи само в спешни случаи, както и за определени видове работници ​;
  • Чехия дава визи само за членове на семейства на граждани на ЕС;
  • в Норвегия официална забрана няма, но срокът за разглеждане на документите е значително увеличен - до 45 дни.

ЕС не планира такава мярка

ЕС обаче засега не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци. Това каза говорителката на Европейската комисия по вътрешните работи и миграцията Анита Хипер.

"ЕС частично преустанови действието на споразумението с Русия за улесняване на издаването на визи. Но мярката е насочена само към хора, близки до руския режим. Засега тя не засяга обикновените руски граждани", уточни тя.

ЕС спря облекчения визов режим с Русия от 26 февруари - два дни след началото на инвазията в Украйна. Посолствата и визовите центрове на редица европейски страни ограничиха или напълно спряха издаването на краткосрочни шенгенски визи за руснаци.

По думите на Хипер страните членки разполагат със значителна свобода на действие да намалят или спрат издаването на дългосрочни визи и на разрешителни за пребиваване. Тя обаче подчерта, че "винаги ще има категории хора, за които трябва да се издават визи - хуманитарните случаи, близки [на руски изгнаници в ЕС], журналисти и дисиденти".

Въпросът за спиране на издаването на туристически визи на руснаци все пак вече е повдигнат на европейско равнище и се очаква да бъде обсъден официално на следващата среща на върха на ЕС през октомври. Това съобщи междувременно "Файненшъл таймс", като се позова на източник, запознат с хода на дискусията.

Няколко страни от Шенгенското пространство искат да ограничат придвижването на руски граждани и в същото време да оставят границите си отворени. Други държави обаче проявяват предпазливост що се отнася до затварянето на границите на ЕС за всички руски граждани, коментира британският всекидневник.

Неназован представител на Европейския съюз също се е обявил пред изданието против налагането на пълна забрана за влизането на руснаци.

"Как изобщо ще контактуваме с тях тогава", недоумява неназованият източник с уточнението, че "руснаците, които не подкрепят войната, трябва да могат да пътуват".

Отговорът на Москва

В отговор на призива от Украйна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че опитите за изолиране на Русия "нямат перспектива". Той прогнозира, че европейските държави скоро ще се уморят от подкрепата си за Украйна на фона на високите цени на енергоносителите.

"Зеленски трябва да разбере, че европейските страни, които се опитват да накажат Русия, активно плащат сметката за това. Рано или късно тези държави ще започнат да питат дали Зеленски прави всичко както трябва и защо техните граждани трябва да плащат за неговите прищевки", добави Песков.

А по повод позицията на Финландия и Естония той коментира, че няколко страни, вече признати от Русия за неприятелски, стигат до безумие "в своята враждебност" към нея.

"Много от тези държави правят такива изявления, каквито буквално преди 80 години чувахме от центъра на Европа", каза говорителят на Путин, намеквайки за реториката на нацистка Германия.

Песков изрази увереност, че в крайна сметка "здравият разум" ще надделее и "тези, които направиха такива изявления, ще се опомнят".

В България визите само се бавят

В същото време българското Министерство на външните работи (МВнР) отрече издаването на туристически визи на руснаци, които искат да посетят България, да е спряно временно.

"Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен", съобщиха от ведомството.

Изявлението дойде в отговор на появилите се информации в руски медии, че визите за руски туристи и собственици на имоти у нас са спрени за неопределено време. Изданията се позоваха на туроператори, които се оплакват, че плановете им се провалят заради ограниченията.

"Процесът е забавен поради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи. МВнР ще информира своевременно при всяка промяна на ситуацията", уточниха още от ведомството.

Миналата седмица Москва изгони 14 български дипломати като ответна мярка, след като в края на юни правителството на Кирил Петков обяви за персона нон грата 70 представители на руското посолство в София.

XS
SM
MD
LG