Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия ще спечели!" Коя е журналистката Дария Асламова, изгонена от Косово като шпионин


Дария Асламова открито защитава руската инвазия в Украйна и подкрепя действията на Владимир Путин.
Дария Асламова открито защитава руската инвазия в Украйна и подкрепя действията на Владимир Путин.

Известна руска журналистка беше задържана в Косово и изгонена заради данни, че работи за руското разузнаване. Тя от години прави репортажи и интервюта от горещи точки по света, но защитаваните от нея позиции провокират все повече съмнения, че журналистиката не е основната ѝ професия.

Служебно пътуване, маскирано като семейна почивка. Така звучи планът на известната кореспондентка на прокремълския всекидневник "Комсомолская правда" Дария Асламова, която през уикенда отива заедно със съпруга си в Косово.

В началото на август там отново ескалира напрежение между властите в Прищина и етническите сърби заради опит да бъдат въведени нови изисквания за влизане в страната от Сърбия. Затова Асламова и мъжът ѝ решават да съчетаят семейно пътуване до Косово с репортаж за ситуацията в страната.

Планът им обаче пропада. Още на сръбско-косовската граница самоличността на руската кореспондентка предизвиква интереса на местните служби. Следва разпит, забрана да влиза в Косово 5 години и изгонване по подозрения, че Асламова всъщност се занимава с шпионаж.

По този повод косовският вътрешен министър Джелал Свечля коментира, че много други държави вече са доказали, че кореспондентката на "Комсомолская правда" работи за руските военни разузнавателни служби под прикритието на журналист.

"Асламова също участва в боевете в Украйна, като водеше пропаганда за руската инвазия", добави той след ареста ѝ и публикува във Фейсбук нейна снимка с руския външен министър Сергей Лавров.

От "Комсомолская правда" настояха, че Асламова е била в Косово, за да отразява напрежението от последните дни между Белград и Прищина, и съобщиха, че след като е била разпитана, е освободена и се намира в Сърбия.

Премиерът на Косово Албан Курти пък коментира пред балканската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че "не е странно, че (Асламова) идва от Сърбия, тъй като Русия иска да я използва като платформа за дестабилизиране на Балканите и по-специално за атака срещу Косово".

Преди това руското посолство в Белград заяви, че задържането на журналистката е "поредната провокация на непризнато Косово и пример, сочещ, че Прищина изцяло пренебрегва базови демократични принципи, включително свободата на медиите".

Какво се случва на границата в Косово

Веднага след освобождаването си от косовските власти, Асламова публикува подробен репортаж на сайта на "Комсомолская правда", озаглавен "Дайте я на американците, те ще я опаковат и ще я изпратят в Украйна".

"Планът беше прост. Аз и съпругът ми - хърватският журналист Роберт Валдец, решихме да отидем в Косово за уикенда, за да видим сръбските православни манастири. Защо да не направя и репортаж? Най-важна е чистата истина", пише рускинята.

Когато достигат сръбско-косовската граница и тя дава паспорта си, двамата са накарани да слязат от автобуса и им е съобщено, че на журналистката е наложена забрана да влиза в Косово. Тя твърди, че след това полицаи са им взели телефоните, качили са ги на патрулка и са им казали, че отиват на разпит в Митровица.

Там двамата трябвало да останат в колата, докато накрая дошли двама мъже, облечени в черни дънки и ризи, за които Асламова пише: "Защо всички момчета от западните разузнавателни служби се обличат по един и същи начин и се смятат за незабележими? Да, изглеждат като крокодили в езеро със златни рибки!".

Мъжете се представят като обикновени полицаи и започват да задават серия от въпроси, от които журналистката разбира, че те знаят учудващо много за нея.

След изгонването си от Косово Асламова публикува видео от сръбския град Рашка, в което казва, че вече се намира на "свободна сръбска земя".
След изгонването си от Косово Асламова публикува видео от сръбския град Рашка, в което казва, че вече се намира на "свободна сръбска земя".

Питат я за нейни интервюта с Лавров, сирийския президент Башар ал-Асад и лидера на босненските сърби по време на войната в Босна Радован Караджич. Интересуват се дали се е срещала с ръководителката на френската крайна десница Марин льо Пен и защо е била депортирана от Молдова. Накрая следват въпроси за връзките ѝ с руското военно министерство и работата ѝ в източния украински регион Донбас.

"Как са сега нещата на фронта?", питат мъжете, вече извън протокола.

"Водят се тежки битки. Но руската армия бавно, но сигурно върви напред. Няма съмнение, че Русия ще спечели", отговаря искрено Асламова, след което обяснява, че Русия воюва с Украйна, защото не иска "танкове на НАТО вкъщи".

В крайна сметка разпитващите я мъже я приканват да признае, че работи за руското разузнаване, но тя отрича. "Познавам добре тази техника на разведчиците. Отстрани въпросът "работите ли за спецслужбите" изглежда глупаво. Кой глупак би казал "да". Това е...", завършва репортажа си Асламова.

Югославия, Чечня, Ирак, Украйна

Дария Асламова е родена през 1969 г., омъжена е и има дъщеря. През 1999 г. се е кандидатирала за депутат.

Тя завършва журналистика в Московския държавен университет "Ломоносов". В професията първо се утвърждава с репортажи за разпадащия се СССР. По-късно работи в Украйна като военен пратеник на руския пропаганден канал "Цариград". От години е специален кореспондент на всекиневника "Комсомолская правда", известен с прокремълските си позиции. Изданието вече се разпространява в окупираните от Русия територии на Украйна.

През годините Асламова прави репортажи от много горещи точки - Чечня, Абхазия, Нагорни Карабах, Осетия, Таджикистан, бивша Югославия, Камбоджа, Руанда, Палестина, Израел, Ирак, Иран. Интервюирала е бившия иракски президент Саддам Хюсеин и сирийския президент Башар ал-Асад. Арестувана е няколко пъти във военни зони, попадала е в плен.

През 2017 г. службите за сигурност на Молдова й отказват да влезе в страната с мотива, че не е в състояние да "обоснове причината за посещението си". Тогава информацията е, че целта е била да интервюира тогавашния президент на Молдова Игор Додон - твърд съюзник на Путин. По-късно Додон осъди решението на службите.

В публикации във Фейсбук на Асламова от началото на руската инвазия Украйна се вижда, че още тогава тя е била в източната част на страната.

А когато три дни преди началото на инвазията президентът Владимир Путин изпрати руски войски в Донбас и подписа укази за независимостта на Донецк и Луганск, Асламова пише: "Плаках като дете от радост! 8 дълги години… и ето ни! Победа!".

В момента журналистката продуцира и телевизионно предаване, озаглавено "Горещи точки с Дария Асламова".

"Руската Емануела"

В родината си Асламова е известна и с книгите си, в които описва сексуалния си живот. Първата излиза през 1994 г. и е озаглавена "Записки на лошото момиче". В нея тя пише за интимните си контакти с известни руски личности, сред които тогавашният председател на парламента Руслан Хасбулатов и актьора Александър Абдулов.

Следва нова книга - "Приключенията на лошото момиче". И двете по-късно имат продължения. Самата Асламова се снима в голи фотосесии за списания. Нейна разголена снимка, на която държи автомат, дори излиза на първа страница на руски жълт вестник под заглавието "Горещите точки на Даша Асламова".

Като пратеничка на "Комсомолская правда" Асламова пътува по света и пише репортажи за школа за тантрически секс, японски садо-мазо салон, лагер на муджахидини в Афганистан, болни от СПИН гейове във Франция. Някои от тях са озаглавени "Как прекарах медения си месец в порностудио", "Индия – как медитирах на сексуални теми", "Малките тайни на примерните ученички" или "В Европа сега е модерно хората да се заразяват със СПИН".

Заради това творчество Асламова получава псевдонима "руската Емануела", препратка към една от най-известните порнозвезди в света - холандката Силвия Кристел.

"Български нехора" и "професионални русофоби"

Дария Асламова от години е позната и в България. В своите репортажи тя представя страната като пропаднала заради евроатлантическата си ориентация.

Още през 2007 г., когато София става част от Европейския съюз, тя публикува в "Комсомолская правда" голям текст, озаглавен "Нашите братя българи: "Предадохме Русия, но я обичаме!"

В него тя задава въпроси като: "Как така вие, българите, можахте да забравите за българо-руската любов?"; "Как можахте да се подчините на САЩ - с техните военни бази и антируска политика?"

През 2013 г. Дария Асламова прави 30-минутен филм, озаглавен "България умира тихо", който и досега може да бъде намерен в YouTube. В него рускинята твърди, че резултатът от еврочленството на България е превръщането ѝ в "бедна източноевропейска колония, разорена от монополни компании".

Текстът е илюстриран от авторката с нейна снимка "с български патриоти".
Текстът е илюстриран от авторката с нейна снимка "с български патриоти".

Нейни събеседници във филма са журналистите Валери Найденов и Иво Христов, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, бившият енергиен министър и екс депутат от БСП Румен Овчаров, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки от ВМРО и други.

През юни 2021 г. "Комсомолская правда" отново публикува обширен репортаж под заглавие: "Как превръщат България в страна на професионални русофоби". А подзаглавието гласи: "Специалният ни кореспондент отиде при братушките, за да види със собствените си очи как в София надига глава нацизмът".

В текста Асламова описва страната като територия, през която НАТО минава и прави каквото си иска. И допълва, че "България е страна на професионални русофоби, живеещи от западни грантове", макар много от тях да са учили в СССР и до днес да говорят руски.

Тя публикува и снимка от Паметника на съветската армия с коментар: "Днес съветските воини са обявени в България за окупатори". И се възмущава, че "български нехора с еднакъв ентусиазъм се борят не само за събарянето на съветски паметници, но и за издигането на нови - на своите западни "приятели".

Накрая присъства и обобщение за България, издържано в стилистиката на съвременната кремълска пропаганда: "Ще се появи девствена откъм познание територия, в която, подобна на Запада, само 17% знаят какво е Втората световна война."

XS
SM
MD
LG