Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайният запис, който разкри как Минск е приземил самолет с измама


След ареста журналистът Раман Пратасевич промени изцяло позицията си срещу режима в Беларус
След ареста журналистът Раман Пратасевич промени изцяло позицията си срещу режима в Беларус

Авиационната агенция на ООН за първи път обвини висши беларуски служители, че са подали фалшив сигнал за бомба, заради който миналата година самолет на Ryanair беше принуден да се приземи. Така пътуващият на борда журналист дисидент Раман Пратасевич беше арестуван.

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) публикува резултатите от разследването на случая, който започна на 23 май 2021 г. Тогава в Минск, Беларус, принудително кацна самолет, който изобщо не беше планиран да попада в тази страна.

Той излетя от Атина в Гърция и дестинацията му беше Вилнюс в Литва. На борда на самолета бяха Раман Пратасевич - бивш редактор на беларуския опозиционен канал в телеграм Nexta, и бившата му приятелка София Сапега. Те бяха задържани на летището, тъй като беларуските власти го бяха включили в списъка на лицата, замесени в терористични дейности.

„Съветът на ICAO призна, че заплахата за бомба срещу полет FR4978 на Ryanair е била умишлено фалшива и е заплашвала неговата безопасност, както и че заплахата е била предадена на екипажа по указание на високопоставени беларуски правителствени служители“, е заключението в доклада на ICAO.

Организацията актуализира предишния си доклад за кацането на самолета с нова информация. Включително интервюта и аудиозаписи на диспечера, който преговаря с екипажа. Текстът е предаден на всички страни-членки на организацията и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш „за разглеждане и всякакви подходящи действия“.

Как започна всичко

За да бъде приземен самолетът, беларуските власти вдигнаха изтребител МиГ-29 на военновъздушните сили. Принудителното кацане беше наречено "пиратство" от ръководството на Ryanair и властите в ЕС и срещу Минск бяха наложени санкции.

Скоро след това обаче в социалните мрежи се появи видео, в което Пратасевич казва, че няма здравословни проблеми, а отношението на властите към него е коректно. По-късно той беше показан и по държавния телевизионен канал и дори на брифинг на беларуското външно министерство. В изказванията си Пратасевич критикуваше опозицията. Родителите и колегите на журналиста коментираха тогава, че тези изявления очевидно са направени под натиск, защото напълно се различават от позицията му преди това.

Протасевич по време на пресконференцията, на която беше доведен да говори
Протасевич по време на пресконференцията, на която беше доведен да говори

Почти месец Раман Пратасевич и София Сапега бяха в следствения арест на КГБ. По-късно от Следствения комитет на Беларус заявиха, че двамата са сключили досъдебно споразумение за сътрудничество със следствието. Раман и София бяха поставени под домашен арест - в апартамент с денонощна охрана. Пратасевич получи достъп до социалните мрежи и твърдеше, че пише там без надзор. Но в същото време призова арестуваните опозиционери да признаят вината си. И след това отново изчезна от мрежата.

Тази година съд в Беларус осъди София Сапега на 6 години затвор за подбуждане на обществена омраза и незаконно събиране на информация за личния живот на длъжностни лица. Момичето не обжалва присъдата, но на 24 юни отправи молба към президента Александър Лукашенко за помилване.

"Жалко за момичето. Трябва да решим този въпрос. Тя е рускиня. Имаме практика. Можем да прехвърлим руска гражданка в Русия", коментира той.

София Сапега в съда
София Сапега в съда

Само три дни след обявяването на присъдата на Сапега Пратасевич написа в канала си в Телеграм, че се е оженил, без да каже коя е неговата избраница. Той добави, че със Сапега са планирали да се разделят веднага след пристигането във Вилнюс. Известно време те живяха в един апартамент под домашен арест, но отношенията им са се влошили толкова много, че бяха разделени.

Сега бившият редактор на Nexta чака съдебен процес под домашен арест. По какви членове е обвинен, не е известно точно. Според Пратасевич той се занимава с правозащитни дейности. Позволено му е да отиде в офис.

Ключовият свидетел

Франак Вячорка, съветник на лидерa на демократичното движение на Беларус Святлана Циханоуска, коментира пред Current time подробностите от публикувания доклад на ICAO. Той се е запознал с него, след като няколко страни - Литва, Полша, Испания, САЩ - са се обявили за оповестяването му, за да могат извършителите да бъдат изправени пред съда.

Любопитен щрих в цялата история е, че Пратасевич обвинява централата на Циханоуска в организирането на кацането на Ryanair и възнамерява да съди авиокомпанията.

"В доклада пише точно кой е виновен – това е режимът, спецслужбите. Дори и да няма открити некриптирани имена, сега имаме показанията на ключов свидетел, че тайните служби са ръководили кацането на самолета. И можем да преминем към следващата фаза - образуването на наказателни дела в международни съдилища срещу режима на Лукашенко", каза Вячорка.

"И второ - този доклад ще отиде на масата на Генералния секретар на ООН, ако все още не е отишъл, и той може да го прехвърли или на Съвета за сигурност на ООН - и това ще стане тема за обсъждане, или да препоръча санкции или иницииране на наказателно производство в международния съд на ООН. За нас най-важното е всички виновни да бъдат изправени пред съда, макар след месеци, а може би и години", каза още Вячорка.

Той коментира, че в последния доклад е имало каво ли не - "скрийншотове на заплашителни писма от Хамас, басни на Лукашенко, че поляците сами са приземили самолета, че самолетът изобщо не е летял за Вилнюс, кацнал е веднага в Минск и Лукашенко му е махал с ръка". Но след 6 месеца разследване, вече са налични показанията на диспечера, който е имал смелостта да записва всички разговори на телефона си, от които става ясно как е бил принуден и какво му е казано да говори. Освен това е доказано, че писмата от Хамас са били фалшиви, което означава и че всички съобщения за бомба на борда са фалшиви".

Вячорка уточни, че ключовият свидетел и съпругата му са в безопасност, след като от няколко месеца са с охрана.

"Мисля, че може би самият той ще се появи в медиите, защото сега, разбира се, основната работа е свършена. Много сме благодарни, че и в такива условия на тоталитаризъм има герои", добави сътрудникът на Циханоуска.

Той каза, че не е имало спецоперация за извеждането на свидетеля от страната.

"Фактът, че той напусна Беларус сам, без специални служби, е сигурен. Сам си събра документите, предаде ги. Сега е под международна закрила. Но напускането беше по негова инициатива. Той е знаел, че е принуден да извърши престъпление, затова е записал всичко. Беларуската борба се състои от такива малки прояви на героизъм. Да, не всеки става герой. Някои напускат страната, вадят аудиото и създават световен прецедент. А някои са готови да сътрудничат. Разбира се, много хора отидоха в затвора заради Пратасевич. Това е ужасно", каза още той.

Вячорка разказа, че наскоро е имало интервю с приятеля и колегата на Пратасевич Ян Рудик, който каза, че след достъпа на специалните служби до телефона на журналиста, както и неговите показания са довели до арести на хора, които са общували с него и са участвали в организирането на протестни шествия.

"И сега Пратасевич е на куката, сътрудничи, работи с една квази-правозащитна инициатива, която кълне Запада, че там се нарушават човешките права. Но по същество той е служител, сътрудник. Какво му е обещано, не знаем. Но очевидно всичко, което казва, е това, което му е казано да каже", добави Вячорка.

На въпрос дали го прави само заради натиска или е променил възгледите си, той отговори:

"Когато те хванат в самолет, разпитват те от КГБ и заплашват да извикат спецследователите, които ще те разкъсат на парчета, хората се държат различно. Мисля, че и с Пратасевич стана така - малко манипулация, психологически натиск, малко заплахи, може би обещания. И това създаде нов Пратасевич, когото не познавахме преди, но който сега виждаме в YouTube на пропагандните канали на Лукашенко".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG