Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да ни разделите". Страните от ЕС ще пестят газ заради заплахата Русия да спре доставките


Страните членки постигнаха съгласие доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от август до март.
Страните членки постигнаха съгласие доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от август до март.

Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха компромисен план за свиване на потреблението на природен газ, предаде Ройтерс във вторник. Целта на плана е ЕС да бъде подготвен, в случай че Русия изцяло спре доставки на газ към Европа.

Срещата на енергийните министри от съюза, на която беше одобрен плана, се проведе на фона на новината, че от сряда Москва отново ще намали доставките по "Северен поток 1", този път до една пета от капацитета на газопровода.

Във вторник страните членки постигнаха съгласие доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от август тази година до март 2023 г. В случай на газова криза обаче свиването с 15% ще стане задължително. За целта ще е необходимо мнозинството от страните членки да поискат Европейската комисия да задейства мярката.

Какви са изключенията

Заради несъгласието на редица държави обаче бяха договорени и изключения, които според дипломати, цитирани от Ройтерс, ще отслабят ефекта от мярката. Задължителното свиване на потреблението, например, няма да важи за островни държави като Малта и Ирландия, които не са свързани с газовите мрежи на други страни.

Изключението ще се прилага също, ако страните са надвишили целите на капацитета за запълване. Намаляването на потреблението няма да стане задължително и в случаи, когато потреблението на газ се е повишило с поне 8% през миналата година в сравнение със средното през последните пет години.

Какви бяха реакциите

"Това не беше мисията невъзможна!", написа чешкото председателство на ЕС в профила си в Туитър след оповестяването на договорката.

Министър на икономиката на Германия Роберт Хабек каза, че споразумението ще покаже на руския президент Владимир Путин, че Европа остава обединена пред лицето на последните спирания на газ от Москва.

"Няма да ни разделите", каза Хабек.

Според източници на Ройтерс Унгария е била единствената страна, която се е противопоставила на сделката.

По-рано в понеделник България изрази принципна подкрепа за мерките. Според позицията на българското енергийно министерство предложенията на Европейската комисия са "в правилната посока" при съобразяване с националните специфики и стартовите позиции на всяка държава членка, както и предоставяне на необходимата гъвкавост за постигане на амбициите.

Извънредна мярка с ограничено време на действие

Регламентът е извънредна мярка и е предвидена за ограничено време. Тя ще се прилага в продължение на една година. Европейската комисия може да реши да я удължи до май догодина, след като направи анализ на ситуацията.

Целта на мярката е да се запази повече газ за зимата, както и да се намали отрицателният ефект върху икономиката, като се избегнат непланираните действия при кризисна ситуация по-късно.

Решението идва, след като след като "Газпром" обяви предстоящо съкращаване на дневните газови доставки по тръбопровода "Северен поток 1". Като причина от руската държавна компания посочват "техническите условия" на една от турбините.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на обявената от Русия "газова война" и да засили санкциите срещу Москва

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG