Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия спря да издава туристически визи за българи


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Русия е спряла да издава туристически визи от България, съобщи БНР. На практика така се ограничава възможността на българските граждани да пътуват до Русия. Посолството на Руската федерация издава само визи за преки роднини, уточнява националното радио.

На сайта на посолството на Русия в България няма информация за преустановено издаване на туристически визи. Пътуването до Русия става чрез туристически, хуманитарни, делови, учебни, работни и т.н. визи.

Дипломатическото напрежението между България и Русия ескалира след решението на правителството в София да изгони 70 служители на руската дипломатическа мисия. Руските дипломати и служители заминаха за Москва в неделя. Това стана с два самолета на авиокомпания "Россия", на които българските власти разрешиха да кацнат в София, за да отведат дипломатите у дома.

В края на миналата седмица руската посланичка в София Елеонора Митрофанова постави ултиматум на българските власти да отменят решението си до 12 часа в петък, като в противен случай тя заплаши, че Русия ще затвори посолството си в България.

Премиерът Кирил Петков отхвърли искането на Митрофанова, като каза, че „няма да допуснем чужди дипломати да поставят ултиматуми до 12 часа на обяд“.

Митрофанова каза, че ще поиска от властите в Москва да затвори посолството в България. „Възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва“, написа Митрофанова във Фейсбук.

Кирил Петков обясни, че причина за изгонването на служителите на мисията е, че те работят срещу интересите на България. "Мога да кажа, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие", каза Петков.

Решението на българския премиер доведе до напрежение с коалиционния партньор от БСП, които поставиха условие за участие в бъдещ кабинет, ако Петков не е премиер. То беше прието от „Продължаваме промяната“, които получиха проучвателен мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Асен Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG