Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов призова за преговори с "Газпром" и повтори аргументи на правителството


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повтори от свое име две от тезите на служебното правителство, които се отнасят до газа. Той призова кабинета да възобнови преговорите с "Газпром" и каза, че в противен случай България рискува да загуби евентуално арбитражно дело на руската компания.

В четвъртък служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни необходимостта от внасяне на руски газ включително и с аргумента, че в противен случай България би изгубила възможно дело в арбитражния съд.

Това твърдение е невярно. Доставките на руски газ за България бяха прекратени едностранно от "Газпром", след като София отказа да плаща газа по начин, различен от този, който е посочен в договора между двете страни. България не е отказвала да приема руския газ и е следвала условията по договора си.

На пресконференция в петък Борисов посъветва служебния кабинет "да разсрочи неприетите количества [газ от "Газпром"] за следващите 1-2 месеца, защото рискът да се приемат тези преговори като възможност да влязат на арбитраж и да ни осъдят, е много голям".

Борисов има предвид да се достави в България онова количество газ, което "Газпром" едностранно спря да доставя през май.

По-рано Борисов твърдеше, че България трябва да диверсифицира доставките на газ. Но строителството на интерконектора с Гърция, по който можеше да пристига газ от Азербайджан, беше забавено с години при управлението на ГЕРБ и се довършва в момента в ускорени темпове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG