Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария одобри сделка за два ядрени реактора от руската "Росатом"


Унгарската ядрена централа АЕЦ "Пакш"
Унгарската ядрена централа АЕЦ "Пакш"

Унгария одобри сделка за изграждането на два нови ядрени реактора от руската държавна „Росатом“. Те ще бъдат добавени към останалите четири функциониращи съветски мощности в „АЕЦ Пакш“.

Стойността на проекта е в размер на 12.4 млрд. долара и се очаква да удвои капацитета на централата. Сделката ще се финансира с кредит от 10 млрд. долара от Москва, а останалите 2.4 млрд. ще бъдат платени от Будапеща.

„Тази голяма стъпка е важен преломен момент. Вече можем от етап на планиране да започнем етап на строеж“, написа във Фейсбук външният министър на Унгария Петер Сиярто.

АЕЦ „Пакш“ е единствената атомна централа в Унгария, която започва работа през 1980 г. и използва реактори, създадени по съветска технология. По думи на Сиярто новите два реактора могат да заработят през 2030 г. и тогава те „ще защитят Унгария от резки промени на цените на електроенергия“.

След началото на войната премиерът Виктор Орбан се утвърди като европейският лидер, който поддържа най-топли връзки с Русия. Това продължава въпреки санкциите, които ЕС наложи на Москва.

Проектът за АЕЦ „Пакш“ се развива въпреки поетия от Брюксел курс на отдалечаване от зависимостта от руската енергия. Унгария е една от европейските страни, които са най-зависими от енергийните доставки от Русия, като доставките и на газ, и на петрол идват основно от там.

До момента „Росатом“ остава извън санкционния списък на Запада. Въпреки това през май Финландия се отказа от проекта си за ядрена централа с руски реактори заради войната в Украйна. Чехия даде началото на проект за създаване на нова ядрена централа, но не допусна до него Русия и Китай. Прага се отказа и от доставки на руско гориво за реакторите си в АЕЦ „Темелин“ и започна да доставя от Франция и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG