Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия отменя европейско ЛГБТ събитие заради натиск от крайнодесните и църквата


Участници в Белград Прайд на 18 септември 2021 г.
Участници в Белград Прайд на 18 септември 2021 г.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че отменя общоевропейския Европрайд, планиран за средата на септември в Белград. Като причина за решението си той посочи натиск от крайнодесни групи и Сръбската православна църква.

“Въпросът не е дали те са по-силни, а че не можеш да постигнеш всичко едновременно. Не съм радостен от решението, но не можем да се справим”, каза Вучич на пресконференция на 27 август. По думите му Европрайдът може да бъде проведен в “по-добри времена”.

Европрайдът се провежда всяка година в различен град на Европа. Тази година за домакин на събитието в подкрепа на ЛГБТ общността беше посочена сръбската столица.

Организаторите на Европрайд казаха, че събитието няма да бъде отменено въпреки изявлението на Вучич.

“Президентът Вучич не може да отмени чуждо събитие. Правото за провеждане на прайд е определено от Европейския съд за правата на човека като основно човешко право”, каза председателката на организационния комитет Кристине Гарина. “Европрайдът няма да бъде отменен и ще събере хиляди ЛГБТИ+ хора от цяла Европа.”

Организаторите призоваха сръбските власти да осигурят безопасност от “насилници”, които заплашват шествието и се опитват да го дискредитират.

Един от сръбските организатори на събитието Горан Милетич каза, че за отмяната на прайда е необходима официална забрана от полицията. В този случай организаторите ще подадат жалба в сръбския Конституционен съд, който обяви забраните за провеждане на прайд в Белград от 2011, 2012 и 2013 г. за противоконституционни.

Първият прайд в Сърбия е проведен през 2001 г. Тогава събитието е посрещнато с протести на крайнодесни и националистически групи и се стига до насилие. Следващото такова събитие е през 2010 г., когато поне 100 души са ранени при сблъсъци. Третият прайд в Белград през 2014 г. минава без сериозни инциденти и оттогава събитието в подкрепа на правата на ЛГБТ общността се провежда ежегодно.

"Любовта няма граници". Защо хората ходят на Прайд вече 15 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG