Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин търси 137 000 души за армията. Какво показва това за войната в Украйна


Руски наборници в Омск. Снимката е от юли 2022 г.
Руски наборници в Омск. Снимката е от юли 2022 г.

Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия със 137 000 души. Според експерти това показва поне три неща за войната в Украйна. Първо, загубите на Русия са по-големи, отколкото признава. Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация.

Шест месеца след като започна пълномащабна война срещу Украйна, Русия иска да увеличи числеността на армията си. На 24 август руският президент Владимир Путин издаде указ, с който нареди броя на активните военнослужещи в руската армия да се увеличи със 137 000 души до 1,15 милиона.

Това е първата промяна в числеността на руската армия през последните пет години. Нито Путин, нито някой от правителството обясни какво я налага. Тя идва шест месеца след началото на руската инвазия в Украйна и на фона на твърденията на западните разузнавателни агенции, че руската армия е загубила десетки хиляди военни във войната, която Москва нарича “специална военна операция”.

Според експерти, интервюирани от Радио Свободна Европа, указът на Путин показва поне три неща за войната в Украйна. Първо, загубите на войници на Русия са по-големи, отколкото тя признава. Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация.

“Най-големият проблем на Кремъл във войната в Украйна в момента е човешкия фактор“, каза Оскар Йонсон, изследовател в Шведския университет по отбрана в Стокхолм. “Това изглежда е начин да се направи настоящата смесица от различни методи за набиране на още войници по-скоро постоянна, отколкото временна, а също така е още един начин за избягване на обща мобилизация.”

“Указът на Путин и увеличаването на войските предполагат, че Кремъл се стяга за дълга война в Украйна”, каза Тор Буквол, дългогодишен военен експерт по Русия в Норвежкия институт за отбранителни изследвания.

В същото време британското разузнаване се усъмни дали увеличаването на числеността на руската армия изобщо може да повлияе на войната в Украйна.

Как Русия се опитва да компенсира загубите

Не е известно колко точно войници е загубила Русия в Украйна, защото самата тя не публикува данни. За последен път през март руското Министерство на отбраната съобщи за 1351 загинали войници. Оттогава не е публикувана никаква статистика.

Представители на САЩ говорят за межу 70 000 и 80 000 убити и ранени руски войници на фронта. Подобна оценка се споделя от британското и други западни разузнавания.

На този фон от месеци руската армия набира хора с кампании по телевизиите и в социалните мрежи. Държавните медии показват телефонни номера, на които желаещите могат да се обадят и да получат информация за това как могат да се включат в “специалната военна операция”.

В това време парламентът премахна горната граница във възрастта за желаещите да служат в армията на договор. Редица сайтове показват обяви работа за наемни войници с примамливи заплати и социални придобивки.

Досега обаче нито Кремъл, нито военното министерство са допуснали възможността да обявят обща мобилизация. Смята се, че подобен ход ще разбие мълчаливото приемане на войната от руското общество. На този фон решението на Путин да обяви увеличаване на числеността на руската армия изглежда като опит да се компенсират загубите, без да се обявява мобилизация.

В същото време руската офанзива в Украйна се забави през последните месеци, а украинската армия премина в контраофанзива на юг. Според експерти западните оръжия, които Украйна получава от партньорите си, ѝ дават преимущество. Руската армия от своя страна изпитва трудности. Появиха се свидетелства за лошата организация и лошите условия, при които се бият руските войници.

Защо му е на Путин да увеличава армията

Анализаторите предлагат няколко обяснения за това какво цели Путин с решението да увеличи числеността на украинската армия.

Първото е, че той се надява така да компенсира загубите, без да се налага да обявява обща мобилизация.

“Впечатлението ми досега е, че той наистина не харесва идеята официално да кара хората да ходят на война”, каза пред Радио Свободна Европа Тор Буквол. “Да им оказва натиск под различни форми или да ги изкушава с пари - да, но да обяви, че цялото население вече няма друг избор - не.”

По думите му инфраструктурата на Русия за набиране на военни и тяхното обучаване - което включва и екипиране, и транспортиране на десетки хиляди хора, вероятно не би могла да поеме обща мобилизация.

“Устойчиво увеличаване на военните в рамките на съществуващите военни части вероятно би било по-лесно за организиране”, каза още експертът от Норвежкия институт за отбранителни изследвания.

Друго възможно обяснение е, че с указа Кремъл се опитва да вкара в правна рамка всички хаотични усилия за набиране на войници за руската армия, каза Ник Рейнолдс, изследовател в Института на кралските обединени сили в Лондон.

“Според мен той [указът] просто обслужва сегашните им усилия да привлекат нови хора и да ги изпратят на война като осигурява юридическо прикритие и допълнителен бюджет за целта”, каза Рейнолдс. “Русия очевидно отчаяно се опитва да увеличи човешката си сила и продължава да разчита на ветерани и резервисти с някакъв военен опит.”

Усилията за попълване на руската армия в украйна включват и въвеждане на военна служба в окупираните области на Донецк и Луганск.

Освен това има данни, че частната военна компания “Вагнер”, свързвана с близкия до Путин олигарх Евгений Пригожин, е започнала да набира хора от руските затвори.

Ще промени ли набирането на войници хода на войната

Въпросът е дали опитите на Русия да набере повече войници ще повлияят на хода на войната в Украйна.

Министерството на отбраната на Великобритания изрази съмнения дали изобщо Москва ще успее да увеличи числеността на армията си и дори ако това стане, дали ще повлияе на хода на войната.

В редовния си бюлетин за хода на войната в Украйна, военното министерство посочи, че не е ясно дали се очаква това да атане чрез набиране на доброволци или чрез увеличаване на обхвата на задължителната военна служба.

Министерството посочи също, че евентуално увеличаване на броя на войниците в руската армия вероятно няма да има ефект върху войната в Украйна.

“Русия е загубила десетки хиляди военни, много малко нови хора сключват договори за военна служба, а наборниците технически не са задължени да служат извън руска територия”, написа институцията в Туитър на 28 август.

Не е ясно колко точно руски военни се бият в Украйна. Преди началото на инвазията през февруари според западните разузнавателни служби край границите на Украйна бяха струпани около 170 000 военни. Преди войната западни анализатори определяха числеността на руската армия между 850 000 и 900 000 души. Русия твърдеше, че тя е над 1 милион.

  • 16x9 Image

    Майк Екел

    Майк Екел е старши кореспондент на Радио Свободна Европа от Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG