Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се притеснявай. Обичам те". Как 44 руски войници от едно поделение загинаха в Украйна


Украински работници носят телата на руски войници, убити по време на инвазията, към хладилен вагон, за да бъдат откарани в Киев.
Украински работници носят телата на руски войници, убити по време на инвазията, към хладилен вагон, за да бъдат откарани в Киев.

Руските войници от 64-та бригада са сочени като извършители на убийствата в Буча. Само за няколко месеца поне 44 души от частта са загинали в Украйна. Според експерти това е показателно за подготовката на руските сили, изпратени да се сражават в Украйна.

В щаба на руското поделение 51460 край Хабаровск в Далечния Изток има мемориална стена, посветена на загиналите войници от поделението, по-известно като 64-та отделна гвардейска мотострелкова бригада.

Общо 44 войници и офицери са показани на стената според снимка, която първоначално беше публикувана в руската социална мрежа Вконтакте (VK) и чиято автентичност беше потвърдена от Радио Свободна Европа/Радио Свобода. На стената пише само че всички са наградени с орден за храброст, но не и къде са убити.

Според Алексей Асташов - човекът, който публикува снимката, това се е случило в украинските градове Киев, Изюм и Славянск.

Родителите на войника Алексей Пушило, служил в 64-а бригада и загинал в Украйна, са получили ордена за кураж от негово име.
Родителите на войника Алексей Пушило, служил в 64-а бригада и загинал в Украйна, са получили ордена за кураж от негово име.

"Всички отидоха на СВО", каза Асташов пред Радио Свободна Европа в чат в социалната мрежа VK. СВО е акронимът за "специална военна операция", както Кремъл нарича войната, която Русия започна срещу Украйна.

Всички, добави Асташов, "с изключение на момичетата, работните мишки и новобранците". Работни мишки е разговорен термин за административен и чиновнически персонал. Това означава 95 на сто от офицерите и военнослужещите по договор на поделението, включително и "полунаборници", които са подписали договорите по принуда, каза той.

"Мнозина бяха прехвърлени в Украйна директно от учения в съседен Беларус", добави Асташов. Според него числеността на бригадата при преместването ѝ е била около 1500 души. Общият брой на загиналите по оценка на Асташов е "поне няколкостотин".

"Забележителни загуби"

Войната в Украйна е в шестия си месец. Според западни разузнавателни агенции Русия е претърпяла повече загуби, отколкото през цялото десетилетие на съветската война в Афганистан през 80-те години.

Руското министерство на отбраната не публикува актуални данни за загубите във войната. Последните данни са от 25 март, когато Москва съобщи за 1351 убити и 3825 ранени.

Мемориалната стена с имена и снимки на загинали войници от 64-а бригада. "Спомен за падналите. Ще бъдем достойни", гласи надписът.
Мемориалната стена с имена и снимки на загинали войници от 64-а бригада. "Спомен за падналите. Ще бъдем достойни", гласи надписът.

Миналия месец обаче директорът на ЦРУ Уилям Бърнс изчисли, че руските загуби са най-малко 15 000 убити и около 45 000 ранени. На 8 август Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ, изказа подобно предположение.

"Мисля, че може да се предположи, че руснаците вероятно са дали между 70 000 и 80 000 жертви за по-малко от шест месеца", каза Кал пред журналисти.

"Това е комбинация от убити и ранени по време на военни действия и този брой може да е малко по-нисък, малко по-висок. Но мисля, че е в тези граници, което е доста забележително, като се има предвид, че руснаците не са постигнали нищо от целите на [руския президент] Владимир Путин от началото на войната".

64-та отделна гвардейска мотострелкова бригада е сред най-ярките примери за това.

"За защита на родината"

Базирана в района на Хабаровск, на приблизително 9000 километра източно от Украйна, бригадата е реорганизирана като полк през 90-те години на миналия век и части от този полк са изпратени да се бият в Чечня по време на първата война там през 90-те години. След 2000 г. полкът е реорганизиран до ниво бригада.

За 64-та бригада се заговори, след като руската армия се изтегли от районите на север от столицата на Украйна Киев в края на март.

В няколко района в областта, сред които град Буча, украински следователи, правозащитни групи, журналисти и изследователи съобщиха за убийства на цивилни, изнасилвания, мъчения и други предполагаеми военни престъпления.

Министерството на отбраната на Украйна обвини 64-та бригада, разположена в Буча и близките райони.

На 8 август властите в Буча казаха, че са преброили 458 тела, открити в града, от които 419 изглежда са били простреляни, измъчвани или претърпели наранявания с тъпи предмети.

На 18 април, седмици след като за първи път се появиха съобщения за убийствата, руският президент Владимир Путин награди 64-а бригада за защита на "родината и интересите на държавата". Той я похвали за проява на "масов героизъм и доблест, упоритост и кураж".

Най-малко 44 загинали от едно поделение

Според датите, посочени на мемориалната стена в лагера на 64-та бригада, на около 20 минути от Хабаровск, най-малко 44 войници от поделението са загинали в края на февруари и март - период, съвпадащ с първата фаза на руската инвазия, когато Руските сили се опитаха да превземат Киев.

Други дати съвпадат с по-късна офанзива, след като руските командири изтеглиха 64-та бригада и други поделения на север от Киев и ги преразпределиха в района на Източен Донбас, включително край Харков.

Според датите на мемориалната стена седем войници от 64-та бригада са били убити на 25 април. Тази дата съвпада с доклада на Генералния щаб на Украйна от същия ден, в който се казва, че руските войски са "опитали да извършат щурмови действия" в направленията Изюм-Барвинкове и Изюм-Славянск.

Седмица преди тази атака загина и наемник от 64-та бригада на име Александър Ростовски. В онлайн мемориални съобщения в неговото поделение се казва, че той е загинал на 18 април близо до Изюм.

"Не се притеснявай. Обичам те. Целувам те."

Радио Свободна Европа успя да потвърди смъртта на общо 30 от 44-те войници от мемориалната стена, използвайки публично достъпна информация от официални публикации, социални медии и медийни публикации.

Едно такова онлайн съобщение, публикувано във VK, се нарича "Мемориал на мъртвите трансбайкалци" - препратка към района на Южен Сибир, граничещ на запад с езерото Байкал, на юг с границата с Монголия и на изток от региона Амур.

Публикация от 14 май, написана в памет на 20-годишния ефрейтор Владислав Ведерников, включва текстово съобщение от майка му.

"Той учи в Хабаровск. Вече беше завършил 11 клас и се явяваше на изпити. Но тогава обявиха, че ще заминат за Беларус. Там копаха окопи, а последно се обади от Чернобил", се казва в нейния пост.

На 23 февруари, пише тя, синът ѝ изпраща текстово съобщение, в което се казва, че частта му се прехвърля, че всички телефони се отнемат и че няма да има повече комуникация.

"Не се притеснявай. Обичам те. Целувам те", цитира го тя.

"На 3 март тяхната колона попадна под обстрел от две страни. Битката продължи два дни. Осколка го удари в крака. Донесоха някои цели [тела]; други бяха събрани само на части. Той почина в района на Киев, в Бородянка", се казва в публикацията.

"Отслабени и зле оборудвани"

Големият брой на загинали и ранени руски войници се дължи на няколко фактора, казват военни експерти.

Отбраната на Украйна беше значително подсилена от високотехнологичните западни оръжия, които замениха намаляващите запаси от съветската епоха и промениха способностите на украинските въоръжени сили.

Северно от Киев в първите дни на войната украинските войски използваха ефективно противотанкови ракети като например произведените от САЩ Javelin и британските NLAW, с които уцелваха руски танкове и други бронирани превозни средства.

Украински съдебен експерт показва емблеми, намерени върху тялото на руски войник, ексхумирано в село Заваловка, западно от Киев, 11 май.
Украински съдебен експерт показва емблеми, намерени върху тялото на руски войник, ексхумирано в село Заваловка, западно от Киев, 11 май.

Други руски слабости включват липсата на подходящо медицинско оборудване и съвременни техники и процедури за бързо лечение и евакуация на ранени на бойното поле.

Майкъл Кофман, дългогодишен експерт по руската армия в базирания в САЩ Център за военноморски анализи, изчислява, че за всеки убит руски войник вероятно има около 3,5 ранени.

Юрий Федоров, руски военен експерт, смята, че общият личен състав на 64-та бригада, която включва два мотострелкови батальона и един танков батальон, е бил около 2500 души преди войната.

"64-та отделна мотострелкова бригада е от Далекоизточния военен окръг и там много поделения бяха отслабени и зле оборудвани", каза той пред Радио Свободна Европа. "Често просто ги съкращаваха наполовина. Има например два донякъде пълни батальона, а останалите са само няколко офицери."

"Ако получат допълнителен персонал, тогава те трябва да ги приемат, да ги обучат, да ги ръководят и да влязат в битка заедно с тях", каза той. "Това е обичайна практика: ако войските са претърпели големи загуби, тогава от останалите части на едно или друго поделение се създават нови консолидирани бригади", каза Федоров.

"За да бъдат боеспособни, такива бригади трябва да преминат през процеса на бойно съгласуване. Командирите на взводове и роти трябва да се опознаят, да отстранят грешки в каналите за комуникация. Това отнема поне няколко месеца."

Да я разпуснем означава да признаем отговорността на тази бригада.
Юрий Федоров

64-та бригада обаче не може да бъде разформирована, твърди той, тъй като това би подкопало честта, отдадена ѝ от Путин.

"Да я разпуснат означава да признаят отговорността на тази бригада за престъпленията в Буча", каза Федоров. "Затова най-вероятно към останалите офицери ще бъдат изпратени нови наемници и наборници."

Анализатори от разследващата група Conflict Intelligence Team казват, че оценката на жертвите, предложена от Алексей Асташов, който публикува снимката на мемориала на убитите войници от 64-та бригада, е правдоподобна, но само ако числото е ограничено до военнослужещи на договор.

Други фактори, които експертите сочат като причина за високия процент на загуби в Русия, включват нисък боен дух и лоша дисциплина, особено сред по-ниските чинове и подофицерите.

Асташов, който работи в медицинско отделение към 64-та бригада, каза пред Радио Свободна Европа, че най-малко 100 войници може да са отказали да се бият в Украйна, особено след първоначалните поражения на бойното поле, претърпени от руските сили.

"Както през януари те бяха изпратени в Беларус за учения и след това обратно в Украйна, но никой не ги пусна", за да се приберат вкъщи или да излязат в отпуск, написа той в дълъг разговор във VK. След това блокира репортер на Радио Свободна Европа от комуникация по-нататък и превключи страницата си във VK на настройката "само за приятели".

"Всъщност ротация изобщо не е имало", каза той.

"Имаше поне 100 "отказници", не след първите поражения, а след много [лъжи] от страна на командирите. Момчетата са уморени от интензивността на битката и придвижването, от продължителността на мисията и усещането за несигурност."

XS
SM
MD
LG