Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И да изнасилваш украинките, нали?" Какъв е интимният свят на един руски десантчик


Униформите, с които Биковски се е снимал, както и датите, на които снимките са публикувани в социалните мрежи, позволяват да се установи част от професионалната му биография.
Униформите, с които Биковски се е снимал, както и датите, на които снимките са публикувани в социалните мрежи, позволяват да се установи част от професионалната му биография.

Жена напътства мъжа си да изнасилва украинки. Това се чува в аудиозапис, прихванат от службите за сигурност на Украйна. От записа е ясно само това, че говорят мъж и жена. Всичко останало е установено от двама журналисти - Марк Крутов от Радио Свобода и Валерия Егошина от укранските "Схеми".

Разговорът е между млади хора, това се разбира веднага. Тя го съветва да изнасилва украински жени, а той звучи изненадан и повторно пита дали правилно е разбрал. От контекста става ясно, че той е руски войник в Украйна.

Записът беше разпространен на фона на нарастващи сигнали за изнасилвания, извършвани в Украйна от руските войници. Част от случаите се отличават с особена жестокост към деца, родители и възрастни хора.

Ето какво си казват двамата участници в прихванатия телефонен разговор:

- Така, и да изнасилваш украинките, нали? И нищо не ми казвай. Ясно ли е? (смее се)

- Да изнасилвам и нищо да не ти казвам?

- Да, нищо да не знам. Какво? (смее се)

- Може, така ли?

- Да, разрешавам ти. Само взимай предпазни мерки!

- Добре.

Записът беше разпространен на 12 април и за минути изпълни с негодувание социалните мрежи. Журналистите, които се заемат със случая, получават двата телефонни номера, от които е проведен разговорът. След няколко дни става ясно кой с кого говори и какъв е контекстът.

Олга, Роман и малкият им син

Мъжкият глас е на Роман Биковски, който е отбил военната си служба в Росгвардия, а след това е постъпил в 108-и гвардейски десантно-щурмови полк на Русия. Този полк участва в превземането на Крим през 2014 г.

Другият глас е на жената на Роман - Олга, по баща - Пинясова.

Според регистрациите на Олга и Роман в социалната мрежа "В контакте" двамата са на 27 години и са от руския град Орел, на 370 км югозападно от Москва. Това е град с около 300 000 жители и много заводи.

Олга и Роман имат 4-годишен син.

През 2017 или 2018 г. семейството се премества във вече превзетия Крим - южен полуостров с възпяван в литературата мек климат. Настаняват се в пристанищния град Феодосия. С тях се премества и майката на Роман, Ирина.

Най-вероятно те и до днес живеят във Феодосия. Това се разбира по оплакване на Олга от 19 януари 2022 г., че е изпуснала часа си при местна козметичка, а също и от това, че на 13 февруари е дарила пари за операцията на куче, прегазено от кола в центъра на града.

Военният път на Роман

Днес профилът на Роман е закрит, но негови снимки съществуват в профила на негов приятел, с когото през 2016 заедно са прекарали военната си служба в Росгвардия.

Снимки от 2018 г. показват, че в самото начало на годината той вече е бил част от 108-и полк, дислоциран в Новоросийск.

До този момент няма данни точно този полк да е участвал в бойни действия в сегашната украинска война, но се знае, че той е бил част от агресията в Сирия. Журналистите не са успели да установят дали и в този момент Роман е в състава на 108-и полк.

Те обаче са успели да установят друго - че Роман Биковски е участник в бойните действия на руската армия в Херсон. В момента той се лекува в болница в Севастопол, след като е бил ранен.

"Вие ли се чувате в онзи запис?"

Журналистите се свързват със самите Роман и Олга. Олга потвърждава за раняването на мъжа си и за лечението му в болницата, но веднага след това затваря телефона и после спира да отговаря.

Що се отнася до Роман, разговорът с него е малко по-дълъг. Питат го дали именно той се чува в онзи запис, в който тя му препоръчва да изнасилва украинки. Роман казва: "не".

Според журналистите и двата гласа от кратките репортерски интервюта съвпадат с двата гласа, записани от украинските служби за сигурност.

Изнасилванията като оръжие

Първите данни за жени, изнасилени от руски войници, бяха публикувани на 4 март от международната правозащитна организация Хюман райтс уоч. Там се споменаваха отделни изнасилвания в Мариупол и Черниговска област.

Месец по-късно украинският омбудсман Людмила Денисова предаде на ООН други данни за изнасилвания в Буча и Ирпен, близо до Киев.

След изтеглянето на руската армия от Киевска област стана ясно, че тези случаи са многобройни. Сред тях е изнасилването на деца пред родителите им и на родителите - пред децата. В Буча има случаи на групово сексуално насилие, съпроводено с изтезания.

Масовите случаи на изнасилване могат да бъдат признати за военно престъпление, за престъпление срещу човечеството или и за двете едновременно.

XS
SM
MD
LG