Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин награди военен отряд, обвинен за убийствата на цивилни в Буча


Хора прибират тялото на човек, застрелян на улицата в Буча

Руският президент Владимир Путин награди военен отряд, обвинен от властите в Украйна за убийства на цивилни в Буча. Градът беше окупиран от руската армия повече от месец, а след изтеглянето ѝ бяха открити стотици тела на цивилни по улиците, в къщите и в масове гробове.

Наградената от Путин военна част е 64-а мотострелкова бригада, базирана в Хабаровск, на руския тихоокеански бряг. На 18 април Путин подписа указ, с който награждава бригадата за “защитата на родината и държавните интереси” и възхвалява “героизма и доблестта, упоритостта и смелостта“ на нейните членове.

Украинското министерство на отбраната обвини бригадата във военни престъпления, извършени по време на окупацията на Буча. Доказателства, сред които информация от телефона на руски войник, убит в Буча, свързат военната част с убийствата на цивилни в града, разположен до столицата на Украйна Киев.

Украинските власти съобщиха за стотици тела, открити в Буча след изтеглянето на руската армия. Снимки на световните информационни агенции показват, че част от хората са били застреляни, докато са били с вързани ръце. Оцелели разказват за изнасилвания на жени и деца в Буча и други градове, окупирани от руската армия.

Русия твърди, че не напада цивилни и че снимките и видеата, които показват убити хора по улиците на Буча са фалшифицирани. Москва не предоставя доказателства за твърденията си, които бяха опровергани от очевидци, независими правозащитни организации и журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG